Cestná doprava

Európsky trh úžitkových vozidiel sa v apríli prepadol o 67 %

Európsky trh úžitkových vozidiel sa v apríli prepadol ešte prudšie než v predchádzajúcom mesiaci. Dôvodom boli následky pandémie nového koronavírusu.
      
Počet registrácií nových úžitkových áut v Európskej únii (EÚ) dosiahol v apríli 61.369. To bolo o 67 % menej ako v rovnakom mesiaci vlani, uviedlo združenie európskych výrobcov áut ACEA. Predaj úžitkových vozidiel v EÚ klesal už v prvých troch mesiacoch tohto roka.
      
Najprudší prepad zaznamenali v apríli krajiny tvrdo zasiahnuté pandémiou ochorenia COVID-19: Španielsko (-87,8 %), Taliansko (-85,5 %) a Francúzsko (-82,4 %). Prudký pokles predaja spôsobený koronakrízou sa dotkol všetkých segmentov úžitkových vozidiel a všetkých trhov EÚ.
      
Za prvé štyri mesiace 2020 sa dopyt po nových úžitkových vozidlách v EÚ medziročne znížil o 34,5 % na 473.910. Vývoj ovplyvnil predovšetkým vplyv pandémie v marci a apríli. Najväčšie trhy únie zaznamenali v tomto období dvojciferné poklesy: Španielsko (-46,6 %), Francúzsko (-41,6 %), Taliansko (-41,4 %) a Nemecko (-22,5 %).

V spolupráci
transport.sk
Zdroj
TASR

Prečítajte si aj

Back to top button