Cestná doprava

Elektrický autobus Mercedes-Benz pod Tatrami

Elektrický autobus Mercedes-Benz pod Tatrami. Európsky týždeň mobility, ktorý sa koná v termíne od 19. do 25. septembra, prináša do Popradu významnú novinku.

Týždeň mobility je ideálnou príležitosťou pre samosprávu, aby otestovala novú formu čistej mobility a pokročila smerom k trvalej udržateľnosti. Témou aktuálneho ročníka kampane je „Lepšia dostupnosť“, mottom „Cestujme zodpovedne“. Cieľom kampane je zvyšovanie povedomia o udržateľnej mestskej mobilite. Podporuje zmenu správania v prospech aktívnej mobility, verejnej dopravy a iných čistých, inteligentných dopravných riešení.

Poprad sa stáva prvým mestom na Slovensku, v ktorom si obyvatelia a návštevníci počas troch týždňov v termíne od 12. septembra do 5. októbra môžu zdarma vyskúšať jazdu v autobuse Mercedes-Benz eCitaro s plne elektrickým pohonom. Vozidlo na testovaciu prevádzku si zapožičala spoločnosť SAD Poprad, ktorá má v podtatranskom regióne už viac ako 70-ročnú tradíciu a vykonáva mestskú dopravu v mestách Poprad, Levoča a Kežmarok.

Keďže SAD Poprad pôsobí v unikátnej podtatranskej oblasti, dôraz na ekológiu je z jeho strany považovaný za potrebný štandard. Dokumentuje to aj záujmom o plne elektrický autobus Mercedes-Benz eCitaro. Vzhľadom na jeho plne elektrický pohon nebude v blízkosti Tatranského národného parku vypúšťať do ovzdušia žiadne škodlivé emisie skleníkových plynov.

Elektrický autobus Mercedes-Benz pod Tatrami

„Sme radi, že sa nám podarilo ako jedinému dopravcovi zo Slovenska dohodnúť zápožičku tohto autobusu. Jeho ekologickú prevádzku si užijú hlavne cestujúci. Našou úlohou bude pozorne si odsledovať jeho prevádzkové vlastnosti, aby sme správne nastavili ďalší trend ekologizácie v Poprade a pod Tatrami spolu s vedením mesta Poprad. Naším cieľom je budovať kvalitnú, bezpečnú, modernú, ekologickú a cenovo dostupnú dopravu pre všetkých cestujúcich. Sme radi spolupráci so značkou Mercedes-Benz a zostávame jej naďalej verní. V blízkej budúcnosti očakávame dodanie ďalších štyroch autobusov značky s hviezdou,“ uviedla generálna riaditeľka SAD Poprad Marianna Gočová Krajčová.

Mercedes-Benz eCitaro jazdiaci v Poprade predstavuje najnovší príspevok automobilky Mercedes-Benz k trvalo udržateľnej mobilite a hromadnej doprave v mestách. V tomto prípade ide o trojdverový mestský nízkopodlažný autobus s dĺžkou 12 metrov, ktorý, podľa náročnosti linky, dokáže vďaka akumulátoru s celkovou kapacitou 292 kWh prejsť na jedno nabitie do vzdialenosti 180 – 250 km a maximálnou rýchlosťou 80 km/h odvezie 29 sediacich vrátane 2 miest pre matky s ďeťmi a 58 stojacich cestujúcich.

Na pohon slúžia dva elektromotory umiestnené v zadnej náprave s celkovým výkonom 2 x 125 kW (2 x 170 k), celkovým krútiacim momentom 2 x 11 000 Nm a schopnosťou rekuperácie elektrickej energie pri spomaľovaní a brzdení. K nízkej spotrebe elektrickej energie prispieva aj kompletné osvetlenie autobusu pomocou LED technológie.

Elektrický autobus Mercedes-Benz pod Tatrami

Elektrický autobus jazdí v Poprade dovedna tri týždne, nielen počas Týždňa mobility. Obyvatelia a návštevníci Popradu si v ňom počas bezplatnej jazdy vyskúšajú viacero zaujímavých prvkov, ktoré zvyšujú kvalitu cestovania. Patria medzi ne napríklad klimatizácia. Ale najmä schopnosť autobusu znížiť svoju podlahu a nakloniť sa smerom ku chodníku, čo uľahčí nastupovanie najmä rodičom s detskými kočíkmi, či ľuďom so zhoršenými pohybovými schopnosťami. V autobuse poteší aj 13 USB konektorov, ktoré môžu cestujúci využívať na nabíjanie svojich mobilných zariadení. O ich bezpečnosť sa pritom stará ESP a brzdový asistent, vodičovi pomáhajú aj parkovacie kamery či tempomat a keďže Poprad veľmi dobre pozná zimné podmienky, nechýba ani vyhrievané čelné sklo.

„Spoločnosť Daimler Truck, ktorá vyrába autobusy značky Mercedes-Benz, vníma nástup elektromobility s plnou vážnosťou a vo všetkých segmentoch,” povedal Robert Osvald, vedúci predaja autobusov v spoločnosti Mercedes-Benz Slovakia. „Stratégia pre segment autobusov hovorí, že po roku 2030 budeme vyrábať mestské autobusy už iba s elektrickým pohonom, v prípade prímestských a diaľkových pôjde o kombináciu elektrického pohonu s vodíkovými článkami a v ponuke budú aj autobusy na naftový pohon,” pripomenul Robert Osvald.

Elektrický autobus Mercedes-Benz pod Tatrami

Ambície potvrdzuje aj pozícia na nemeckom trhu, kde bola značka Mercedes-Benz lídrom na trhu v segmente elektrických mestských autobusov. V ponuke sú rôzne dĺžky vozidiel, verzie akumulátorov, možnosť horného či dolného pantografu. Prípadne vodíkové články predlžujúce dojazd vozidla bez potreby dobíjania počas dňa. Portfólio a variabilita technického riešenia umožňujú konfiguráciu vozidla pre nasadenie prakticky v ľubovoľných podmienkach prevádzky typických pre mestské autobusy – rovinatá či náročná topografia, rôzne denné nájazdy, menšie či vysoké počty cestujúcich, rôzne klimatické podmienky.

„Keďže mesto Poprad sa v ostatných rokoch odvážne pustilo do obmeny autobusov v prospech moderných, ekologických, bezpečných a kvalitných vozidiel značky Mercedes-Benz, považujeme za česť, že náš technologicky vyspelý model eCitaro predstavíme na Slovensku prvý raz práve v tomto meste pod Tatrami,” doplnil Robert Osvald.

„Chceli sme, aby Popradčania videli, čo čaká naše mesto do budúcna. Bude to elektro doprava. Máme ako prví na Slovensku zapožičaný tento autobus. Som rád, že sme opäť v niečom prví,“ povedal pri príležitosti zapožičania elektrického autobusu Mercedes-Benz eCitaro Anton Danko, primátor mesta Poprad.

Zdroj
transport.sk
Editor
TSfoto: www.liligphotography.com

Prečítajte si aj

Back to top button