Cestná doprava

EIB poskytne 35 miliónov eur na diaľničný obchvat v Albánsku

Európska investičná banka (EIB) dnes oznámila, že navýšila pôžičku pre Albánsko v rámci projektu vybudovania diaľničného dopravného obchvatu okolo mesta Fier na juhozápade krajiny.

Okolo osemdesiattisícové priemyselné mesto patrí k strategickým dopravným uzlom v krajine. Pôžička v celkovej výške 35 miliónov eur znamená, že ide vôbec o doteraz najväčšie investície EIB v Albánsku. Pri dnešnom slávnostnom podpise o navýšení pôžičky v Tirane, banku EÚ zastupoval Dario Scannapieco, podpredseda EIB zodpovedný za finančné operácie v Taliansku, na Malte a na západnom Balkáne. Za albánsku vládu pôžičku potvrdil premiér Sali Berisha.
      
Projekt predpokladá výstavbu obojstrannej dvojprúdovej diaľnice v dĺžke 22 km okolo mesta Fier, čo má byť posledným chýbajúcim článkom pre dotvorenie hlavnej severojužnej cestnej spojnice medzi Tiranou, Durresom (Dračom), ktoré je druhým najväčším mestom krajiny a Gréckom. Chýbajúci cestný úsek odľahčí dopravu cez mesto Fier a lepším prepojením Albánska s Gréckom pomôže k realizácii paneurópskeho koridoru VIII, čo je mnohonárodná dopravná spojnica pre juhovýchodnú Európu na trase Bari/Brindisi – Durres/Vlore – Tirana – Skopje – Sofia – Burgas/Varna. 
      
Investície na projekte diaľničného obchvatu mesta Fier sú financované aj prostredníctvom Európskej banky pre obnovu a rozvoj (EBOR). Stavebné práce by mali trvať asi tri roky, pričom sa ráta s vytvorením 1550 nových pracovných miest. Od roku 2000 preinvestovala EIB v Albánsku okolo 300 miliónov eur na podporu miestnej ekonomiky, pričom medzi priority patrí práve výstavba cestnej a diaľničnej siete.
 

Prečítajte si aj

Back to top button