Cestná doprava

Dopravcovia plánujú okrem priechodu Kúty aj blokády hraníc pri Šahách a na Orave

Protestujúci dopravcovia sa z Bratislavy presunuli k hraničnému priechodu Kúty, kde v utorok večer blokovali výjazd z parkoviska.

K zablokovaniu hraníc v nočných hodinách pre riziko zníženia bezpečnosti cestnej premávky nepristúpili, o blokádu sa pokúsia v stredu (16. 2.). Zároveň dopravcovia plánujú obmedziť premávku aj na hraničných priechodoch Šahy a Trstená. Povedal to Stanislav Skala z Únie autodopravcov Slovenska (UNAS).

Zablokovanie hraníc v nočných hodinách by si podľa Skalu vyžiadalo svetelnú signalizáciu, ktorú dopravcovia nemajú. „Aby sme sa namočili do problémov, to nechceme,“ povedal Skala. Odloženie alebo zrušenie plánovanej blokády podmienil pozvánkou na rokovanie s kompetentnými.

Medzi požiadavky dopravcov patrí zníženie mýta aj cestnej dane o 30 %. Vzhľadom na výrazný rast cien požadujú dopravcovia aj zníženie daní z motorových palív. Pozornosť si chcú vynútiť najmä obmedzovaním trás, po ktorých sa presúvajú kamióny.

Protestujúci dopravcovia sa z Bratislavy presunuli k hraničnému priechodu Kúty, kde v utorok večer blokovali výjazd z parkoviska. Foto: TASR – Vladimír Miček

Ministerstvo dopravy a výstavby (MDV) SR po blokácii niektorých bratislavských ulíc v pondelok (14. 2.) odsúdilo to, aby si autodopravcovia blokovaním premávky „robili rukojemníkov zo slušných ľudí, ktorí sa potrebujú dostať do práce či za lekárom“. „Takýto nátlakový spôsob, navyše za účasti fašistov, odsudzujeme a považujeme ho za mimoriadne nešťastný,“ dodal v pondelok hovorca rezortu dopravy Ivan Rudolf.

Iniciatíva poľnohospodárov (IPIF) v rámci protestu v utorok popoludní na určitý čas traktormi úplne zablokovala horský priechod Dargov. Polícia odporúčala vodičom smerujúcim z Košíc na Michalovce, ale aj z opačného smeru, aby využili alternatívnu trasu – cez Slanec. Môžu tak predísť zdržaniu a vyhnúť sa kolónam.

„Polícia situáciu v súvislosti s autodopravcami celý deň monitoruje a aj s nimi komunikujeme. Situáciu budeme sledovať aj počas večerných hodín na hraničných priechodoch,“ uviedla hovorkyňa Prezídia Policajného zboru Denisa Bárdyová. Polícia deklaruje, že ak dôjde k blokovaniu ciest, ako aj hraničných priechodov, bude na situáciu operatívne reagovať.

„Aby nedošlo k zbytočnému zdržaniu vodičov, prípadne aj k tvorbe kolón, budeme verejnosť informovať, aby sa vodiči mohli dotknutým úsekom vyhnúť, prípadne využiť obchádzkové trasy,“ poznamenala hovorkyňa.

Foto: TASR – Vladimír Miček

Zdroj
transport.sk
Editor
TASR

Prečítajte si aj

Back to top button