Cestná doprava

Diaľničné mýto v Poľsku zaplatíte už len cez aplikáciu Autopay

Ak patríte medzi tých, ktorí dochádzajú do Poľska za prácou, či len sem-tam vyrazíte za nákupmi či oddychom, mali by ste zbystriť pozornosť. Od decembra už totiž u našich severných susedov nezaplatíte za jazdu po vnútroštátnych diaľniciach A2 a A4 na mýtnych bránach, ale iba prostredníctvom aplikácie Autopay. Tá funguje na báze plne automatických a bezkontaktných platieb na základe evidenčného čísla vozidla. Včasnou kúpou mýta sa tak vyhnete pokute 500 PLN.

Poľsko je pre Slovákov lákavé z viacerých dôvodov, pričom najviac ľudí tam tradične smeruje z nášho severného regiónu. Kým doteraz boli zvyknutí, že si za prejazd po súkromných a štátnych diaľniciach platili na miestnych mýtnych bránach, od decembra ich čaká zmena. Kým domáci vodiči osobných automobilov, motocyklov a autobusov budú platiť mýto prostredníctvom štátnej aplikácie e-TOLL, tí zahraniční si budú musieť diaľničný lístok zakúpiť v predstihu cez systém Autopay. Ten je najkomplexnejším a prakticky jediným riešením pre každého, kto nemá poľský bankový účet. Ak vodič nebude mať na konkrétnych úsekoch platný lístok, hrozí mu pokuta 500 PLN.

S aplikáciou to ide jednoducho

Autopay je automatický online a offline platobný systém. Ako prvá služba v rámci Európy využíva technológiu na výber elektronického mýta na mýtnych bránach v omnoho väčšom rozsahu, ako iné podobné systémy. Vďaka Autopay môžu vodiči prechádzať mýtnymi úsekmi diaľnice medzi mestami bez zastavenia. Platí sa automaticky a úplne bezkontaktne, čo je v súčasnosti pri koronavírusovej pandémii veľkou výhodou. Stačí, aby aplikácia bežala na pozadí.

„Proces nákupu diaľničného lístka v aplikácii Autopay je veľmi intuitívny a pohodlný. Nemusíte pritom vôbec poznať názvy križovatiek ani presný dátum cesty. Vďaka tomu máte pri cestovaní úplnú flexibilitu. Keď sa blížite k vybranému spoplatnenému diaľničnému úseku, systém automaticky zakúpi lístok. Vodič nemusí robiť nič,“ vysvetľuje Robert Mikoś, produktový manažér spoločnosti Autopay.

Úseky, na ktorých je možné platiť s Autopay (FOTO: Autopay)

Systém Autopay na poľských vnútroštátnych diaľniciach A2 Konin – Strykow (Lodž) a A4 Vroclav – Sosnica (Gliwice) a súkromných diaľniciach AmberOne A1 (Toruň – Gdansk) a A4 Katovice – Krakov je založený na tzv. GeoFencingu, ktorý zaznamenáva presný pohyb vozidla. Technológia dostáva informácie z telefónu len vtedy, keď auto prechádza cez vstupné a výstupné body spoplatnenej cesty.

Zaregistrovať sa do systému pritom zaberie len zopár minút. Po stiahnutí aplikácie Autopay si musíte zriadiť vlastný účet zadaním vašej e-mailovej adresy a telefónneho čísla, údajov o vozidle (model a evidenčné číslo) a zdroja platby (kreditná alebo debetná karta). Toto riešenie je natoľko univerzálne, že v krajine ho integrovalo už viacero bankových inštitúcií priamo do svojich mobilných aplikácií. Autopay tiež umožní nákup diaľničných lístkov v predstihu na webovej stránke ebiletautostradowy.pl.

Pripravujú systém pre celú EÚ

Autopay má po fungovaní v Poľsku a ohlasoch zo Slovenska ambíciu priniesť svoj softvér aj do ďalších krajín. V niekoľkých štátoch už síce podobné riešenia fungujú, toto riešenie však má priniesť väčšiu flexibilitu.

Aktuálne najväčšou výzvou je vytvoriť systém, ktorý bude aplikovateľný na už existujúce technické riešenia v celej EÚ.

„V súčasnosti má každá krajina svoje vlastné riešenie vyberania diaľničných poplatkov. To však núti vodičov, ktorí cestujú medzi jednotlivými štátmi, aby sa vopred oboznamovali s miestnymi pravidlami a dodržiavali ich. My chceme vytvoriť komplexný systém, ktorý umožní pohybovať sa po celej Európskej únii pomocou jednej aplikácie bez dopravných zápch na diaľničných mýtnych bránach, bez nálepiek na oknách, bez stresu a navyše pri nižších emisiách,“ hovorí člen predstavenstva spoločnosti Autopay Miłosz Kurzawski. V budúcnosti by sa tak na európskych diaľniciach mohli vykonávať „automatické platby autom“. Evidenčné číslo vozidla sa bude využívať ako nástroj na vykonanie transakcie tak, ako to poznáme pri platbe kartou alebo mobilom. Budete ním môcť zaplatiť diaľničné poplatky, parkovné, benzín či v ,drive-thru´ reštauráciách.

V spolupráci
transport.sk
Zdroj
TS

Prečítajte si aj

Back to top button