Cestná doprava

Demoláciu diela v Triblavine odsúhlasili autori, vydané bolo aj povolenie

Slovenské centrum dizajnu na svojej stránke na sociálnej sieti Facebook uverejnilo fotky, ktoré zachytávajú demoláciu preliezačiek z odpočívadla Triblavina. Voči statusu sa Národná diaľničná spoločnosť rázne ohradila a vydala stanovisko v ktorom tvrdí, že s demoláciou súhlasili dvaja spoluautori diela.

„Dnes bagre NDS zničili a zahrabali všetky preliezky na odpočívadle Triblavina. Autormi Relax BCD Triblavina boli akad. soch. Alexander Bilkovič, Ing. arch. Viktória Cvengrošová a Ing. arch. Virgil Droppa, laureát Ceny Emila Belluša za celoživotné dielo. Donedávna keď vytvorili násyp okolo nich, tak tvrdili, že je tam preto, aby odpočívadlo ochránil. Klamali,“ píše na sociálnej sieti Slovenské centrum dizajnu.

Keďže stav diela vylúčil premiestnenie preliezačiek z odpočívadla Triblavina na odpočívadlo Zeleneč, jeho dvaja spoluautori udelili Národnej diaľničnej spoločnosti (NDS) súhlas s demoláciou. Vydané bolo aj stavebné povolenie. Toto stanovisko poskytla TASR vedúca oddelenia komunikácie NDS Eva Žgravčáková. Reagovala tak na kritiku Slovenského centra dizajnu o spôsobe demolácie diela stavebnej architektúry.

https://www.facebook.com/slovakdesigncenter/posts/4000766776610146

„Ostro sa vyhradzujeme voči tvrdeniam Slovenského centra dizajnu, že Národná diaľničná spoločnosť sa správa ako Taliban. Rovnako sa ostro ohradzujeme voči tvrdeniam Slovenského centra dizajnu, že klameme,“ spresnila. Vyhlásila, že Slovenské centrum dizajnu svojim stanoviskom „osočuje Národnú diaľničnú spoločnosť, poškodzuje jej dobré meno, na základe čoho podnikneme všetky právne kroky“.

Žgravčáková uviedla, že v roku 2012 autori najskôr udelili súhlas s premiestnením diela na odpočívadlo Zeleneč. Ako ďalej dodala, keďže technický stav diela vylúčil jeho premiestnenie bez vážneho poškodenia a zároveň nespĺňalo bezpečnostné požiadavky, autori vydali súhlas s jeho demoláciou. „Rovnako sme o uvedenom informovali aj autorskú spoločnosť LITA so sídlom v Bratislave. K demolácii objektu sme pristúpili pred mesiacom, od roku 2019 autori diela ani autorská spoločnosť nepristúpili k odvolaniu súhlasu s demoláciou,“ doplnila.

https://www.facebook.com/pomoc.na.dialnici/posts/2861642954152699

Zdroj
transport.sk
Editor
TASRFOTO: Slovenské centrum dizajnu / Mária Hudáková a Sabina Jankovičová

Prečítajte si aj

Back to top button