Cestná doprava

DAF XDC a XFC nielen pre stavebníctvo

DAF XDC a XFC nielen pre stavebníctvo. Koncom októbra predstavil DAF Trucks ďalšie nové modely – stavebné vozidlá XDC a XFC. Tie teraz predvádzajú na akciách v Čechách a na Slovensku. Zastávka na Slovensku je vo Zvolene u dílera Stabo a v Senci u dílera D.I.L.A.N Servis.

Po prvýkrát sme nové konštrukčné rady DAF XDC a XFC videli na najväčšom svetovom stavebnom veľtrhu Bauma, ktorý sa konal v októbri v Mníchove. Oba produktové rady ponúkajú dvoj-, troj- a štvornápravové vozidlá vyvinuté pre najtvrdšie práce v náročných podmienkach. Majú robustnú konštrukciu s masívnym 3-dielnym oceľovým nárazníkom a spodný štít na ochranu chladiča ako štandard, podvozky charakterizuje nájazdový uhol 25º a svetlá výška od 330 do 390 mm (podľa verzie).

Jazdné vlastnosti a ovládateľnosť profitujú z novej konštrukcie prednej časti podvozka, odpruženia kabíny a vylepšenej zadnej nápravy. Vozidlá DAF XDC a XFC pre špeciálne a stavebné aplikácie sú k dispozícii s jednoduchým alebo dvojitým pohonom a sú navrhnuté pre najnáročnejšie práce v drsných podmienkach. Pre vozidlá XDC novej generácie je určený motor PACCAR MX-11 so zdvihovým objemom 10,8 litra. Vo vozidlách XFC sú motory PACCAR MX-11 so zdvihovým objemom 10,8 litra a PACCAR MX-13 so zdvihovým objemom 12,9 litra, ktoré ponúkajú vysoké užitočné zaťaženie vďaka nízkej pohotovostnej hmotnosti.

Automatizovaná prevodovka TraXon disponuje špeciálnym offroadovým režimom. Zmeny prevodových stupňov prebiehajú mimoriadne rýchlo a pri vysokých otáčkach motora, čím sa udržiava hybnosť vozidla aj v náročnom teréne. Okrem toho nové stavebné vozidlá DAF ponúkajú automatický výber prevodového stupňa pri rozjazde. Nové funkcie ASR Off a Rock Free uľahčujú pohyb na šmykľavom povrchu.

Prečítajte si aj
Štvornápravový

Pre pohodlie vodiča

Vodič má prvotriedny výhľad cez veľkoplošné čelné sklo a veľké bočné okná s mimoriadne nízkou spodnou líniou. Okno v spodnej časti dverí na strane spolujazdca a sklopné sedadlo spolujazdca (voliteľné prvky) umožňujú šoférovi vidieť chodcov a cyklistov v tomto kritickom priestore vedľa vozidla. Nová prístrojová doska „Vision Dashboard“ prispieva k výbornému priamemu výhľadu spoza volantu. K dispozícii je tiež kamerový systém DAF Digital Vision, ktorý nahrádza hlavné a širokouhlé zrkadlá. Systém DAF Corner View zasa sprostredkúva výhľad na priestor okolo A-stĺpika na strane spolujazdca s uhlom záberu až 285º.

Na vysokej úrovni bezpečnosti sa podieľa vonkajšie osvetlenie s technológiou LED, ktoré je súčasťou štandardnej výbavy všetkých verzií XDC a XFC. Špičkové pohodlie na pracovisku vodiča sa začína výborným prístupom do kabíny vďaka ergonomicky umiestneným schodíkom. Volant má mimoriadne široký rozsah nastavenia vzdialenosti aj výšky a možno ho ľahko posunúť do vzpriamenej parkovacej polohy. Rozsah nastavenia sedadiel je tiež bezprecedentný. Ako voliteľné príslušenstvo z výroby je na výber tretie sedadlo alebo chladnička.

Interiér s vysokoodolnými vinylovými povrchmi má na palube prípravu pre spínače výrobcu nadstavieb s pevným zapojením, ktoré po dokončení prác na nadstavbe zaisťujú prvotriedny pocit. Príprava pre nadstavby je teraz ešte univerzálnejšia. DAF spolupracuje s poprednými výrobcami nadstavieb, aby zabezpečil kvalitu, efektívnosť a čo najrýchlejšie dodanie vozidiel. Proces objednávania urýchľujú optimálne, vopred dané kombinácie truckov a nadstavieb.

Vynikajúci výhľad z vozidla, nová prístrojová doska „Vision Dashboard“ a kamerový systém DAF Digital Vision
Okno v spodnej časti dverí na strane spolujazdca a sklopné sedadlo spolujazdca (voliteľné prvky)

Varianty pre stavebníctvo

Vďaka extrémne robustnému podvozku, trojdielnemu nárazníku a výkonnej hnacej sústave sú modely DAF XDC/XFC novej generácie vhodné pre sklápaciu nadstavbu. Modely DAF XD/XF novej generácie so systémom hákového zdviháka sú určené nielen pre stavebníkov, ale aj na zvoz komunálneho odpadu. Valník s nakladacím ramenom DAF XD/XF novej generácie je ideálny na dodávky stavebných materiálov na priestorovo obmedzené miesta na stavenisku, ponúka maximálnu manévrovateľnosť a robustný podvozok pre vyššie užitočné zaťaženie.

Nakladacie rameno s univerzálnym využitím je možné umiestniť za kabínu, na zadnú časť podvozka alebo vytvoriť vlastné riešenie šité na mieru. Domiešavač DAF XDC/XFC novej generácie kombinuje ľahký podvozok vozidla s robustnou konštrukciou kabíny a poskytuje tak vysoké užitočné zaťaženie a maximálnu prevádzkyschopnosť. Optimalizované hnacie sústavy navyše zaisťujú vynikajúce trakcie a najplynulejšiu jazdu aj v náročnom teréne. Vynikajú nízkou hmotnosťou podvozka pre maximálne užitočné zaťaženie.

Domiešavač

Dodávané podvozky šasi poskytujú vynikajúcu ústretovosť voči výrobcom nadstavieb. Pre efektívnu montáž nadstavieb sú vozidlá DAF novej generácie k dispozícii s kompletným radom modulov na upevnenie nadstavby z výroby. V záujme ústretovosti voči výrobcom nadstavieb je možné vozidlá špecifikovať aj s rozsiahlym radom výkonných PTO motora, prevodovky a zotrvačníka. Usporiadanie súčastí podvozka, ako sú systém EAS, skriňa akumulátora, nádrže kvapaliny AdBlue® a palivové nádrže, je flexibilné a zabezpečuje optimálnu efektivitu. Vozidlá novej generácie ponúkajú aj širokú škálu možností ovládania vybavenia z kabíny, buď analógovými prostriedkami, alebo prostredníctvom zbernice CAN s použitím spínačov MUX.

Veľká svetlá výška a veľký nájazdový úhol 25º

Technológia plug & play

So zavedením radu vozidiel novej generácie posilnila spoločnosť DAF spoluprácu s výrobcami nadstavieb v celej Európe. Výsledkom je jednoduchý proces, kde môžete dosiahnuť požadovanú špecifikáciu jednoduchým kliknutím. To zaisťuje nielen dobrú kompatibilitu medzi podvozkom a nadstavbou, ale taktiež integráciu softvéru, ktorá zjednodušuje zdieľanie dát a komunikáciu medzi servisným dílerom DAF, výrobcom nadstavby a zákazníkom. Plná interakcia s nadstavbou prostredníctvom ovládacích prvkov na prístrojovej doske a širokej škály informačných symbolov na digitálnom displeji – to všetko spoločne zabezpečuje zjednodušený proces a garantované dodanie vozidla DAF presne podľa vašich predstáv a potrieb.

So systémom hákového zdviháka

Zdroj
transport.sk
Editor
TS

Prečítajte si aj

Back to top button