Cestná doprava

Cestári v PSK čistia komunikácie, pripravujú sa na opravy výtlkov

Priaznivé poveternostné podmienky umožnili pracovníkom Správy a údržby ciest Prešovského samosprávneho kraja (SÚC PSK) začať s čistením komunikácií 2. a 3. triedy po zimnej sezóne už v polovici marca.

V najbližších dňoch sa pustia aj do opráv výtlkov. Hovorkyňa PSK Veronika Fitzeková dnes informovala, že nové čistiace vozidlá, ktoré samospráva zakúpila vlani vďaka dotáciám z eurofondov, vyrazili na cesty už v 11. týždni. „Ide o samozberné zametače a kropnice. Tieto technologické zariadenia sú nasadzované v intravilánoch miest a obcí. K dnešnému dňu prečistili približne 290 kilometrov ciest. Mimo miest a obcí sa na čistenie vozoviek zatiaľ prevažne používajú traktorové metly, ktoré doteraz vyčistili zhruba 500 kilometrov komunikácií,“ konštatovala hovorkyňa.
      
Zdôraznila, že cestári plánujú v týchto dňoch začať aj s opravami výtlkov na vozovkách, to však závisí od možnosti zabezpečenia asfaltovej obaľovanej drviny. Tú SÚC PSK nakupuje od rôznych dodávateľov, ktorí však s jej výrobou ešte nezačali. Len čo sa podarí zabezpečiť dodávku materiálu, cestári okamžite nastúpia na opravy.
      
„Podľa aktuálnych poveternostných podmienok by sa tento týždeň s prácami malo začať v oblastiach Svidník, Prešov a Bardejov. Pracovníci sa zmerajú hlavne na frekventované cesty 1. triedy. Z ciest 2. a 3. triedy to budú predovšetkým komunikácie v meste Prešov, či cesta medzi Prešovom a Bardejovom,“ priblížila Fitzeková. Okrem toho budú musieť pracovníci SÚC PSK po zimnom období z krajníc pozbierať snehové koly a zábrany. Medzi bežné práce patrí aj čistenie a hĺbenie priekop pre zlepšenie odtokov, aktuálne eviduje výkony na 62 priekopách.
      
Hovorkyňa spresnila, že Prešovský samosprávny kraj spravuje 2438 kilometrov ciest 2. a 3. triedy. Od roku 2004, keď regionálna samospráva prevzala komunikácie do svojej správy, investovali do ich rekonštrukcií a modernizácie vyše 100 miliónov eur. Doplnila, že na letnú a zimnú údržbu komunikácií má SÚC PSK v ročnom rozpočte vyčlenených vyše 15 miliónov eur.
 

Prečítajte si aj

Back to top button