Cestná doprava
Dôležitá správa

Česká aplikácia na plánovanie nakládky kamiónov a kontajnerov EasyCargo dobýva svet

Aplikácia na plánovanie nakládky kamiónov a kontajnerov EasyCargo, ktorú začali tvoriť Jan Sovák s Robertom Sojákom pred takmer desiatimi rokmi v Prahe, v minulom roku pokorila métu tisíce platiacich zákazníkov z viac ako deväťdesiatich krajín sveta. Tento rok sa pripravuje na ďalšiu expanziu predovšetkým do Brazílie, Portugalska a tiež Turecka. Medzi ich spokojných užívateľov patria popri mnohých menších i stredných firiem a živnostníkov aj také mená ako FedEx, John Deere, KTM, Fagor alebo Caterpillar.

EasyCargo vie vypočítať optimálny spôsob, ako naložiť náklad tak, aby bol nákladový priestor využitý čo najefektívnejšie. To vedie ako k časovým úsporám pri plánovaní a realizácii nakládky, tak k finančným úsporám, ktoré vyplývajú zo zníženia nákladov na prepravu. Zvlášť pri dnešných vysokých cenách za transport kontajnerov sa prejaví každý ušetrený kubický meter. Znížené náklady znamenajú lepšiu cenu pre zákazníka, prípadne vyššiu maržu pre prepravcu, a to je vo vysoko konkurenčnom prostredí logistiky obrovská výhoda.

Do aplikácie jednoducho vložíte položky, ktoré chcete prepraviť (či už manuálne, importom z Excelu alebo automaticky cez API z vášho systému), vyberiete si kontajner alebo kamión, do ktorého ich chcete naložiť, pridáte rôzne obmedzenia, ako napríklad zákaz stohovania, otáčanie či naklápanie, a následne spustíte výpočet. Výsledkom je nakládkový plán v 3D, ktorý si môžete prezerať, vyexportovať do pdf, vytlačiť alebo napríklad zdieľať s kolegami pomocou vygenerovaného odkazu. Veľmi obľúbenou novinkou, ktorú sme predstavili v minulom roku, je tiež tzv. Plán nakládky krok po kroku, kde si môže užívateľ prezrieť jednotlivé kroky nakládky na videu alebo v pdf, opisuje fungovanie EasyCarga technický riaditeľ Robert Soják.

Na medzinárodnom trhu môžeme nájsť niekoľko ďalších aplikácií na plánovanie nakládky. Na otázku čomu EasyCargo vďačí tomu, že v tejto ostrej konkurencii dokáže vyniknúť a získať si veľké množstvo zákazníkov, odpovedá Jan Sovák, CEO spoločnosti: V čase, keď sme vstupovali na trh, tu bolo len pár hráčov, ktorých softvér bol podľa nášho názoru zastaraný a užívateľsky neprívetivý. Stavili sme preto na moderné online riešenia s dôrazom na používateľskú prívetivosť a jednoduchosť používania, vrátane lokalizácie a podpory v dvanástich jazykoch. Od tej doby sa toho veľa zmenilo, konkurencia sa zlepšila a pribudla nová. To nás ale motivovalo k tomu, aby sme EasyCargo neustále vylepšovali a pridávali nové funkcie. A to robíme dodnes. Unikátny sme tiež od začiatku v prepracovanosti 3D modelu, ktorý zobrazuje nakládku – platforma Unity 3D, na ktoré je hlavná časť aplikácia postavená, sa primárne používa pre počítačové hry.”

Sprava: Robert Soják a Jan Sovák s porotcami súťaže Ignite, v ktorej získalo EasyCargo druhé miesto. Autor: Ignite

A aké majú v EasyCargu plány do budúcna? U nás vo firme máme dva ciele – prvým je, aby sa EasyCargo stalo voľbou číslo jedna pre všetkých, ktorí potrebujú pomôcť s plánovaním nakládky. Druhým cieľom je, aby sme si všetci užili cestu, ktorá k tomu vedie. Momentálne hľadáme programátorov, ktorí by rozšírili náš tím, aby sme mohli aplikáciu ďalej zlepšovať, rovnako ako skúsených expertov z logistiky a kamiónovej prepravy, ktorí by nám pomohli ešte lepšie porozumieť svetu, v ktorom sa pohybujú naši zákazníci. Tiež sme našli nových kolegov, ktorí nám pomôžu s ďalšou expanziou na zahraničných trhoch. Od roku 2021 si tak sľubujeme veľké veci, hovorí s nadšením Jan Sovák.

Zdroj
transport.sk
Editor
Tlačová správa

Prečítajte si aj

Back to top button