Cestná doprava

BSK a Arriva sú pred podpisom zmluvy na nového regionálneho dopravcu

Bratislavský samosprávny kraj (BSK) a dopravca Arriva sú pred podpisom desaťročnej zmluvy na zabezpečenie regionálnej autobusovej dopravy v Bratislavskom kraji.

Potvrdil to riaditeľ komunikačného odboru kraja Michal Feik s tým, že sa podpis kontraktu predpokladá v piatok (8. 10.). „Spoločnosť Arriva doručila BSK finálne vyhotovenie zmluvnej dokumentácie s príslušnými podkladmi so žiadosťou o určenie termínu jej podpisu zo strany BSK. Po vykonaní finálnej kontroly doručenej dokumentácie predpokladáme podpis zmluvy v piatok,“ uviedol Feik.

Arriva pre TASR potvrdila, že BSK doručila finálne vyhotovenie zmluvnej dokumentácie s príslušnými podkladmi. „Ide o zmluvu s celkovou hodnotou viac ako 300 miliónov eur a ide o zmluvu na desať rokov. Posudzujeme ju dôkladne, aj keď pod časovým tlakom,“ uviedol generálny riaditeľ spoločnosti László Ivan. Časový tlak podľa neho spôsobil fakt, že neúspešný uchádzač využil všetky možné lehoty na podávanie námietok i príslušné inštitúcie na ich posudzovanie na maximum.

Arriva však deklaruje, že sa pripravuje na prevzatie regionálnej autobusovej dopravy v Bratislavskom kraji od polovice novembra. Dopravca uspel v súťaži na poskytovanie služieb prímestskej autobusovej dopravy, ktorú ešte minulý rok vyhlásil BSK. Arriva má v rámci tejto služby nahradiť dopravcu Slovak Lines, ktorému vyprší zmluva s krajom 14. novembra.

Generálny riaditeľ Ivan uviedol, že o integrácii do Integrovaného dopravného systému v Bratislavskom kraji (IDS BK) rokujú. „Bola začatá práca v odborných skupinách, ktoré sme spoločne vytvorili. Napríklad už bola realizovaná obhliadka nových červených autobusov, ktoré máme pripravené na prevádzku,“ spresnil. Dopravca aj spustil náborovú kampaň na vodičov autobusov, ale aj na ostatné profesie potrebné na zabezpečenie služby verejnej dopravy.

Arriva poukázala aj na krátkosť času, ktorú má na prevzatie prevádzky regionálnej autobusovej dopravy v Bratislavskom kraji. Súťaž totiž sprevádzali námietky a odvolávania neúspešných uchádzačov. Až začiatkom septembra Rada Úradu pred verejné obstarávanie zamietla námietky v celom rozsahu, čo umožnilo BSK zaslať dopravcovi výzvu na uzavretie zmluvy.

BSK vyhlásil tender na nového dopravcu na ďalších desať rokov za odhadovaných 389 miliónov eur bez DPH. Súčasťou zmluvy s budúcim dopravcom bude aj opcia na linky do maďarskej obce Rajka a rakúskeho mesta Hainburg an der Donau, ktorú si BSK môže aj nemusí uplatniť.

„Nový dopravca bude musieť splniť technické a prevádzkové štandardy, ktoré prinesú zákazníkom vyššiu kvalitu cestovania. Všetky autobusy budú klimatizované, nízkopodlažné a s bezplatným pripojením na internet cez wi-fi sieť,“ povedal minulý rok predseda BSK Juraj Droba.

Zdroj
transport.sk
Editor
TASR

Prečítajte si aj

Back to top button