Cestná doprava

BSK zatiaľ stále nepodpísal zmluvu s novým regionálnym dopravcom

Bratislavský samosprávny kraj (BSK) ešte nepodpísal desaťročnú zmluvu s novým regionálnym autobusovým dopravcom, výber nového autobusového regionálneho dopravcu teda stále nie je uzatvorený.

V súťaži, v ktorej už v apríli zverejnili výsledky vyhodnotenia ponúk, kde najnižšiu cenu ponúkla spoločnosť Arriva Mobility Solutions, boli podané námietky. Úrad pre verejné obstarávanie (ÚVO) v júli o nich rozhodol, voči rozhodnutiu však bolo podané odvolanie. „O danej veci rozhodne rada úradu,“ uviedla hovorkyňa ÚVO Janka Zvončeková.

ÚVO v júlovom rozhodnutí, voči ktorému bolo podané odvolanie, nariadil BSK na základe námietok odstrániť protiprávny stav. „Konkrétne zrušiť rozhodnutie o vyhodnotení ponúk a opätovne vyhodnotiť ponuku uchádzača z hľadiska aspektu mimoriadne nízkej ponuky pri zložke ceny ‚pevná zložka ponukovej ceny‘,“ uvádza úrad. Námietky vo zvyšnej časti zamietol.

Regionálnu autobusovú dopravu v Bratislavskom kraji pre samosprávny kraj momentálne zabezpečuje spoločnosť Slovak Lines, zmluva jej však končí 14. novembra. Kraj ešte minulý rok vyhlásil tender na nového dopravcu na ďalších 10 rokov za odhadovaných 389 miliónov eur bez DPH.

BSK po zverejnení výsledkov vyhodnotenia ponúk, kde na prvom mieste skončila Arriva Mobility Solutions, uviedol, že súťaž zatiaľ nebola ukončená podpísanou zmluvou, keďže plynula lehota na odvolanie sa. Kraj mohol uzavrieť zmluvu s novým dopravcom až vtedy, ak by žiaden z uchádzačov nedoručil v stanovenom termíne námietky proti vyhodnoteniu ponúk.

Okrem Arriva Mobility Solutions sa do súťaže zapojili ďalší dvaja uchádzači, a to Konzorcium Bratislava (tvoria ho spoločnosti Slovak Lines a TD Transport SK) a spoločnosť Autobusy Karlovy Vary. Konzorcium Bratislava skončilo na druhom a Autobusy Karlovy Vary na treťom mieste. Akú cenovú ponuku v súťaži firmy predložili, vo výsledku vyhodnotenia ponúk zverejnené nebolo.

BSK od tendra očakáva zabezpečenie a rozvoj efektívnej bezpečnej a kvalitnej pravidelnej verejnej prímestskej autobusovej dopravy a dopravnej obslužnosti v Bratislavskom kraji. Nový dopravca by mal jazdiť so 62 linkami a za rok by mal najazdiť 14,5 milióna kilometrov.

Nové linky by mali premávať do Senca, Malaciek, Modry, Šamorína, Slovenského Grobu a Chorvátskeho Grobu či Tomášova. Súčasťou zmluvy s budúcim dopravcom bude aj opcia na linky do maďarskej obce Rajka a rakúskeho mesta Hainburg an der Donau, ktorú si BSK môže aj nemusí uplatniť.

„Nový dopravca bude musieť splniť technické a prevádzkové štandardy, ktoré prinesú zákazníkom vyššiu kvalitu cestovania. Všetky autobusy budú klimatizované, nízkopodlažné a s bezplatným pripojením na internet cez WiFi sieť,“ povedal minulý rok predseda BSK Juraj Droba.

V spolupráci
transport.sk
Zdroj
TASR

Prečítajte si aj

Back to top button