Cestná doprava

Bezfosílna oceľ vo Volvo Trucks

Bezfosílna oceľ vo Volvo Trucks. Automobilka Volvo Trucks ako prvá na svete dodáva zákazníkom elektrické nákladné vozidlá s bezfosílnou oceľou. Bezfosílnu oceľ HYBRIT vyrába švédska oceliarska spoločnosť SSAB

Bezfosílna oceľ má veľmi pozitívny vplyv na životné prostredie a trvalú udržateľnosť, keďže sa pri jej výrobe eliminujú emisie oxidu uhličitého. Oceľ má dlhú životnosť, je odolná a 100 % recyklovateľná.
Volvo Trucks je prvým výrobcom na svete, ktorý začal vo svojich nákladných vozidlách používať bezfosílnu oceľ. Spoločnosť spustila sériovú výrobu ťažkých elektrických nákladných vozidiel s nosnosťou do 44 ton s použitím bezfosílnej ocele v septembri tohto roka a prvé vozidlá už smerujú k zákazníkom.

„Naša cesta k nulovým emisiám nezahŕňa len výrobu vozidiel bez fosílií, ale aj úplné nahradenie materiálu v našich nákladných vozidlách bezfosílnymi a recyklovanými alternatívami,“ hovorí Jessica Sandström, senior viceprezidentka produktového manažmentu spoločnosti Volvo Trucks.

Bezfosílnu oceľ vyrába švédska oceliarska spoločnosť SSAB a je vyrobená pomocou úplne novej technológie na báze vodíka. Výsledkom je výrazne nižší vplyv na klímu a dôležitý krok smerom k hodnotovému reťazcu s nulovými emisiami. Medzi zákazníkov, ktorí budú mať v niektorých svojich elektrických nákladných vozidlách oceľ bez fosílnych palív, patrí Amazon a DFDS.

Amazon prepravuje zásielky s Volvo Electric

Bezfosílna oceľ vo Volvo Trucks

„V Amazone sme na ceste k tomu, aby všetky naše operácie boli do roku 2040 s nulovými emisiami. Potrebujeme partnerov, ako je Volvo, aby sa tento prechod uskutočnil,“ hovorí Andreas Marschner, viceprezident Transportation Services Europe v spoločnosti Amazon. „DFDS sa zaviazala k zelenému prechodu a poskytovaniu ekologickejších dopravných a logistických riešení. Akýkoľvek krok k zelenej logistike nás približuje k bezuhlíkovej spoločnosti, a preto sme radi, že sa dozvedáme, že niektoré z našich nových elektrických nákladných vozidiel, ktoré budú čoskoro dodané, sú tiež vyrobené z bezfosílnej ocele,“ hovorí Niklas Andersson, EVP spoločnosti DFDS.

Prvá oceľ, vyrobená pomocou vodíka, sa používa v rámových koľajniciach elektrického nákladného vozidla, chrbtici nákladného vozidla, na ktoré sú namontované všetky ostatné hlavné komponenty. S rastúcou dostupnosťou ocele bez fosílnych palív bude zavádzaná aj do ďalších častí nákladného vozidla.

Jessica Sandström

90 % sa dá recyklovať

V súčasnosti približne 30 % materiálov v novom nákladnom vozidle Volvo pochádza z recyklovaných materiálov. A až 90 % vozidla sa dá na konci jeho životnosti recyklovať. Bezfosílna oceľ bude dôležitým doplnkom tradičnej a recyklovanej ocele pri výrobe nákladných vozidiel Volvo.
Spoločnosť Volvo Trucks sa zaviazala k dodržiavaniu Parížskej dohody o zmene klímy a k dosiahnutiu nulových emisií skleníkových plynov v celom hodnotovom reťazci najneskôr do roku 2040.

Volvo Electric v službách DFDS

Zdroj
transport.sk
Editor
VIB

Prečítajte si aj

Back to top button