Cestná doprava

Arriva modernizuje autopark

Arriva modernizuje autopark. ARRIVA je jedným z popredných poskytovateľov osobnej dopravy v Európe. Zamestnáva vyše 34 600 ľudí a ročne prepravuje 1,5 miliardy cestujúcich v 10 európskych krajinách. Prevádzkuje autobusovú, železničnú a lodnú dopravu.

Spoločnosť ARRIVA pôsobí na Slovensku od roku 2008 a je najsilnejším súkromným dopravcom v autobusovej doprave na Slovensku. Pôsobí v Bratislavskom, Košickom, Nitrianskom, Trnavskom a v Žilinskom kraji, kde zabezpečuje mestskú, prímestskú, zmluvnú a komerčnú autobusovú dopravu. ARRIVA zamestnáva na Slovensku viac ako 2 500 zamestnancov a prevádzkuje viac ako 1 500 autobusov. Tvorí ju šesť dopravných spoločností, servisná spoločnosť a centrála.

V roku 2023 ARRIVA na Slovensku prevzala celkom 230 autobusov Iveco a SOR ktorými obnovujú a modernizujú svoj vozidlový park. V apríli v Nitre to bolo 43 nových autobusov IVECO Crossway Line 12M. Tieto autobusy slúžia cestujúcim v regionálnej doprave v Nitrianskom kraji. Nové autobusy spĺňajú emisnú normu EURO 6-E. Majú 50 miest na sedenie a 36 miest na státie. Vybavené sú svetelnými tabuľami s označením spoja vpredu a na pravom boku vozidla. Ďalej disponujú výkonnou klimatizáciou, kamerovým systémom a modernými LCD panelmi v interiéri pre lepšiu orientáciu a informovanosť cestujúcich. Samozrejmosťou je bezdrôtové pripojenie na internet cez WiFi a USB porty rozmiestnené na bočných stenách po celej dĺžke vozidla určené na nabíjanie mobilných zariadení. Nové autobusy boli zaradené na linky prímestskej dopravy v regiónoch Nitra, Zlaté Moravce, Topoľčany, Nové Zámky, Levice, Šaľa, Štúrovo a Komárno.

Arriva modernizuje autopark.

V podobnom štandarde výbavy v septembri odovzdali vodičom spoločnosti ARRIVA kľúče od 38 nových autobusov. Tie nasadili na linky pre cestujúcich v prímestskej doprave v regiónoch Nové Zámky, Štúrovo, Šaľa, Komárno a Levice. Nové autobusy majú 40 miest na sedenie a 35 miest na státie.
Do konca roku ešte ARRIVA Trnava prevezme ďalších 40 autobusov Crossway LE Line. Priemerný vek autobusov ARRIVA na Slovensku je necelých 6 rokov.

V septembri otestovali v Leviciach aj tri autobusy na alternatívny pohon v rámci Európskeho týždňa mobility. Testovali dva modely najmodernejších elektrobusov a jeden ekologický autobus poháňaný stlačeným zemným plynom (CNG) v spolupráci s výrobcami autobusov MAN, SOR a IVECO. Otestovali elektrobusy novej generácie MAN LIONS City E 12 a SOR ENS 12, ako aj úsporný nízkoemisný autobus IVECO Streetway s pohonom na zemný plyn.

Mercedes-Benz eCitaro.

V októbri vyskúšali v Trnave jazdu v špičkovom elektrobuse Mercedes-Benz eCitaro. S plne nabitými batériami má dojazd približne 400 km, pričom doba nabíjania je len približne 4 hodiny. Nízkopodlažné vozidlo ponúka cestujúcim 37 pohodlných miest na sedenie a 35 miest na státie. Cieľom testovania elektrobusov je potvrdiť charakteristiky elektrobusov v každodennej prevádzke a preveriť, či spĺňajú požiadavky spoľahlivej verejnej dopravy bez emisií v podmienkach slovenských miest, kde ARIIVA pôsobí. Dôležitou súčasťou testovania je aj spätná väzba od vodičov a cestujúcich. ARRIVA bude ďalej pokračovať v tejto činnosti, aby získala podrobné informácie o technických a prevádzkových možnostiach bezemisných autobusov v nasadení na svojich linkách.

15 rokov na Slovensku

ARRIVA je na Slovensku už 15 rokov, za ten čas zdvojnásobila počet zamestnancov aj počet ročne najazdených kilometrov. Jej autobusy len v minulom roku najazdili viac než 76 miliónov kilometrov. To je neuveriteľných 100 spiatočných ciest zo Zeme na Mesiac. Z pôvodne dvoch spoločností s približne tisíckou zamestnancov je dnes osem firiem.

Pri oslave jubilea Michal Horák, generálny riaditeľ spoločností ARRIVA na Slovensku uviedol: „To, že oslavujeme už naše pätnáste narodeniny ako prosperujúca a úspešná spoločnosť, je dôkazom tvrdej práce a odhodlania všetkých zamestnancov, kolegýň a kolegov. Som rád, že mám možnosť mnohým z nich poďakovať aj osobne. ARRIVA sa vďaka ich nasadeniu, neustálemu rozvoju a inováciám stala slovenským lídrom nielen v autobusovej doprave, ale aj v oblasti zdieľaných bicyklov a mikromobility. Čakajú nás nové výzvy, ale som presvedčený, že ich zvládneme. Silné zázemie skupiny ARRIVA a naše vlastné bohaté skúsenosti tomu dávajú tie najlepšie predpoklady.“

V roku 2021 ARRIVA zvíťazila v tendri na prímestskú dopravu v Bratislavskom kraji. Následne v rokoch 2022 a 2023 spoločnosti ARRIVA Michalovce, ARRIVA Liorbus a ARRIVA Trnava získali nové desaťročné zmluvy a obhájili pozíciu regionálnych dopravcov.

K úspešnému príbehu ARRIVA na Slovensku patria aj mnohé prvenstvá a inovácie na slovenskom dopravnom trhu. V roku 2016 spoločnosť v spolupráci s ARRIVA Česká republika spustila do prevádzky vlakovú linku na trase Trenčín – Praha. V roku 2017 ponúkla obyvateľom a návštevníkom mesta Nitra plne funkčný systém zdieľaných bicyklov arriva bike. O dva roky neskôr ho úspešne uplatnil aj v Žiline pod názvom BikeKIA . ARRIVA plánuje rozšírenie tejto služby do ďalších miest.

V roku 2017 v spolupráci s mestom Šaľa predstavila ARRIVA svoj prvý elektrobus na Slovensku. V roku 2019 uviedla ARRIVA ako prvá na Slovensku službu „Autobus na zavolanie“. Cieľom bolo zlepšiť obslužnosť odľahlejších obcí v Trnavskom a Košickom kraji.

V tom istom roku odovzdala v Nitre zmodernizovanú autobusovú stanicu. Zároveň priniesla tzv. cyklobusy – autobusy s nosičmi pre bicykle, ktoré premávajú počas letnej sezóny a uľahčujú prepravu záujemcov o cykloturistiku. V roku 2022 sa ARRIVA Slovakia zapojila do európskeho projektu vývoja ekologickejších bŕzd pod názvom Re-Breath v konzorciu so spoločnosťou ARRIVA Italia a svetovým výrobcom bŕzd, spoločnosťou Brembo. V rámci tohto projektu na vybraných trasách v Bratislavskom kraji testujú nové ekologické brzdy, ktoré by mohli zlepšiť kvalitu ovzdušia na cestách a autobusových zastávkach. Prvé vzorky už odoslali do Talianska na vyhodnotenie.

ARRIVA dnes pôsobí v piatich krajoch Slovenska, kde prevádzkuje prímestskú autobusovú dopravu a v osemnástich mestách mestskú hromadnú dopravu. Prvoradým cieľom spoločnosti je poskytovať bezpečnú a pohodlnú verejnú dopravu cestujúcich na požadovanej kvalitatívnej úrovni. ARRIVA kladie dôraz nielen na skvalitňovanie poskytovaných služieb, modernizáciu vozidlového parku a zvyšovanie úrovne cestovania, ale aj na inovácie a zavádzanie udržateľných dopravných riešení. Spoločenská zodpovednosť spoločnosti ARRIVA je založená najmä na etike a transparentnosti. Podnikateľské záujmy a aktivity prepája s etickými hodnotami. Zvažuje dosahy rozhodnutí na celú spoločnosť, a preto sa usiluje o aktivity, ktoré prispievajú k trvalo udržateľnému rozvoju a budujú silnú zamestnávateľskú značku s jasne stanovenými podmienkami a hodnotami. V súčasnosti zamestnáva 1886 vodičov, z toho 13 % zo zahraničia. Do roku 2024 chce byť aktívnejšia aj v preprave vlakmi.

Skupina ARRIVA mení majiteľa

Arriva. Michal Horák.

Dopravná skupina ARRIVA, pôsobiaca aj na Slovensku privítala navrhovanú transakciu medzi spoločnosťami Deutsche Bahn (DB) a I Squared Capital. Deutsche Bahn ako vlastník dopravcu ARRIVA v priebehu roka 2024 po splnení obvyklých podmienok a schválení prevedie vlastníctvo spoločnosti na I Squared. Investícia poskytne Arrive vhodnú platformu pre rast. Generálny riaditeľ skupiny ARRIVA Mike Cooper navrhovanú transakciu označil za veľkú príležitosť a začiatok novej dôležitej kapitoly ich podnikania. Generálny riaditeľ spoločnosti ARRIVA na Slovensku, Michal Horák, považuje oznámenie o transakcii za výbornú správu pre celú spoločnosť ARRIVA a pre jej pôsobnosť na Slovensku. „Pod vedením nového majiteľa môžeme s dôverou hľadieť do budúcnosti, pričom na spôsobe poskytovania našich služieb sa nič nemení,“ uzavrel Michal Horák.

Zdroj
transport.sk
Editor
Viliam Bujna, foto: ARRIVA

Prečítajte si aj

Back to top button