Cestná doprava

85 rokov skúseností: Semperit je špecialistom na zimné pneumatiky s najdlhšou tradíciou

S 85 rokmi skúseností vo vývoji a výrobe zimných pneumatík je značka Semperit pravdepodobne najtradičnejším výrobcom zimných pneumatík na svete.

Základný kameň položil „Goliath“, prvá zimná pneumatika na svete, ktorá bola predstavená už v roku 1936. Od tej doby značka, ktorá pochádza z Rakúska, pomohla ďalej rozvíjať zimných špecialistov – ako autor niekoľkých technických inovácií a výrobca vysokovýkonných a bezpečných pneumatík s vynikajúcou priľnavosťou.

Pôvodný model „Goliath“ bol k dispozícii iba v niekoľkých rozmeroch a v porovnaní s dnešnými zimnými pneumatikami sa zdá byť veľmi úzky, ale vo svojej dobe bol inovatívny a neprehliadnuteľný. O 22 rokov neskôr, v roku 1958, Semperit predstavil jeho nástupcu s názvom M + S.

Až potom vývojový cyklus pneumatík Semperit nabral na obrátkach. Začiatkom 60. rokov minulého storočia vyvinula spoločnosť pneumatiky M + SM 181, ktoré sa v roku 1969 stali vôbec prvými zimnými pneumatikami s hrotmi.

Ďalším inovatívnym míľnikom bol vývoj dvoch rôznych zimných pneumatík, prispôsobených veľkosti vozidlá – Hi-Grip M 229 a M 581- ktoré sa na cestách objavili v roku 1974.

Po legendárnon Direction-Grip, prvej smerovej zimné pneumatike, predstavenej v roku 1988, vývoj ďalej pokračoval. Len o rok neskôr predstavil ďalší vrchol v podobe Top-Grip SLG. Tento produkt sa rýchlo stal najobľúbenejšou a tým aj najpredávanejšou zimnou pneumatikou v tejto alpskej republike.

Semperit stanovil v 90. rokoch aj nové výkonové štandardy pre zimné pneumatiky. V roku 1995 napríklad novo predstavený Direction-Grip okamžite obsadil prvé miesto v teste ÖAMTC. Sortiment produktov bol v roku 2008 opäť kompletne inovovaný pneumatikou master-Grip, na ktorú v roku 2014 nadviazal jeho nástupca Master-Grip 2.

Rovnako ako „Direction-Grip“ alebo jeho predchodca „Goliath“, aj produktový rad „Speed-Grip“, predstavený v roku 2006, je považovaný za míľnik v histórii tradičnej značky pneumatík s rakúskymi koreňmi. Speed-Grip 2, ktorý bol predstavený v roku 2011, vynikal dlhé roky v testoch pneumatík, pričom nástupca Speed-Grip 3 uvedený na trh v roku 2017 bol ešte ďalej technicky vylepšený.

Dnes má Semperit vo výrobe ďalšiu veľmi výkonnú zimnú pneumatiku, novú Speed-Grip 5. Vďaka 85-ročným skúsenostiam s vývojom zimných pneumatík je Semperit presvedčený, že táto pneumatika pôjde v šľapajach svojich predchodcov a opäť prepíše už úspešný príbeh úspechu zimných pneumatík.

Zdroj
transport.sk
Editor
TS
Back to top button