Cestná doprava

Mercedes-Benz eActros 600 je „Medzinárodným kamiónom roka 2025“

Mercedes-Benz eActros 600 je „Medzinárodným kamiónom roka 2025“. Najdôležitejšiu cenu v tomto odvetví získava Mercedes-Benz Trucks už po desiaty raz: novinári z oblasti úžitkových vozidiel z 24 európskych krajín zvolili batériový Mercedes-Benz eActros 600 za „International Truck of the Year 2025“.

Podľa pravidiel poroty sa tento titul každoročne udeľuje nákladnému autu, ktoré najviac prispelo k inováciám v cestnej doprave z hľadiska účinnosti, emisií, bezpečnosti, dynamiky vozidla a komfortu. Od zavedenia ocenenia International Truck of the Year v roku 1977 Mercedes-Benz Trucks získal tento titul celkovo desaťkrát. Tento rok výrobca prvýkrát zaujal porotu aj batériovo-elektrickým vozidlom s trojcípou hviezdou.

Nová elektrická vlajková loď od Mercedes-Benz Trucks má nielen elegantný dizajn kabíny ProCabin, presvedčí i pokročilou aerodynamikou, výkonom hnacieho ústrojenstva a spoľahlivým dojazdom.

Prečítajte si aj

Mercedes-Benz eActros 600 je „Medzinárodným kamiónom roka 2025“

„Od samého začiatku navrhol Mercedes-Benz Trucks eActros 600 ako elektrické nákladné vozidlo. Výsledkom je najmodernejšie batériovo-elektrické vozidlo, ktoré je určené pre širokú škálu aplikácií na dlhé vzdialenosti,“ zhrnul Gianenrico Griffini, predseda poroty ITOY.

Karin Rådström, generálna riaditeľka Mercedes-Benz Trucks: „Sme hrdí a nadšení, že porota vybrala náš eActros 600 ako ‚Medzinárodné nákladné vozidlo roka 2025‘. Takmer všetci členovia poroty už strávili nejaký čas za volantom a testovali eActros 600 na cestách po celej Európe – a tak mali možnosť osobne vyskúšať výkon nákladného vozidla. Dnešný deň je hrdým dňom pre tímy, ktoré v posledných rokoch tak tvrdo pracovali na tom, aby sa toto nákladné vozidlo stalo lídrom na trhu.“

Karin Rådström, generálna riaditeľka Mercedes-Benz Trucks, prevzala ocenenie na podujatí IAA Transportation 2024 v Hannoveri od Gianenrica Griffiniho, predsedu poroty ITotY

Mercedes-Benz eActros 600 je „Medzinárodným kamiónom roka 2025“

Titul, ktorým sa eActros 600 pýši, je najdôležitejším ocenením v danom odvetví. Vo svojom zdôvodnení porota ocenila inovatívny celkový technologický koncept ťažkého nákladného vozidla na diaľkovú dopravu, ktorý zaujal modernou technológiou pohonu, vysokou energetickou účinnosťou a dojazdom 500 kilometrov bez medzinabíjania v rámci „eActros 600 European Testing Tour 2024“ – viac ako 15 000 kilometrov dlhá, plne elektrická demonštračná cesta cez celkovo 22 krajín s celkovou hmotnosťou súpravy 40 ton. V mnohých denných etapách túry by bolo dokonca teoreticky možné dosiahnuť dojazd viac ako 600 kilometrov bez medzinabíjania. Na celej trase boli dva diaľkové kamióny nabíjané výlučne na verejných nabíjacích miestach.

Novinári ITOY hodnotili pozitívne výkon hnacieho ústrojenstva, plynulé zrýchlenie a pracovné prostredie bez vibrácií s rôznymi programami pohonu. Mercedes-Benz Trucks vyvinul novú elektrickú nápravu, určenú pre 800 voltov s dvoma elektromotormi a so štvorstupňovou prevodovkou, špeciálne na použitie v diaľkovej nákladnej doprave. Elektromotory generujú trvalý výkon 400 kW, ako aj špičkový výkon 600 kW. Okrem toho je eActros 600 vybavený tempomatom Predictive Powertrain Control (PPC) a systémom riadenia prevodovky, ktorý je výslovne zladený s elektrickým pohonom. Predictive Powertrain Control automaticky zohľadňuje topografiu, usporiadanie vozovky a dopravné značenie pre čo najefektívnejší štýl jazdy.

Dva demotrucky eActros 600 vEuropean Testing Tour 2024

Dokáže prejsť viac ako 1000 kilometrov za deň

Mercedes-Benz eActros 600 s celkovou hmotnosťou súpravy 40 ton dokáže prejsť viac ako 1000 kilometrov za deň. Umožňuje to priebežné nabíjanie počas zákonných prestávok u vodiča – aj bez megawattového nabíjania – za predpokladu, že sú k dispozícii možnosti nabíjania. Okrem nabíjania CCS s výkonom až 400 kW umožní eActros 600 neskôr aj megawattové nabíjanie (MCS).

Jadrom konceptu Mercedes-Benz Trucks pre diaľkovú nákladnú dopravu na batérie je ponúknuť zákazníkom holistické dopravné riešenie zahŕňajúce technológiu vozidiel, poradenstvo, nabíjaciu infraštruktúru a služby s novou značkou TruckCharge. Mercedes-Benz Trucks oslávi spustenie sériovej výroby modelu eActros 600 koncom novembra tohto roku v závode Mercedes-Benz vo Wörthe. Prvé zákaznícke vozidlá eActros 600 budú vyrobené a zaregistrované do konca roka 2024.

V teste eActros 600 odjazdil vyše 15 000 km naprieč Európou

Editor
Peter Magerčiak
Back to top button