Železničná doprava

ZSSK obnovuje IC vlaky

ZSSK obnovuje IC vlaky. Železničná spoločnosť Slovensko na základe rušenia protipandemických opatrení opäť zavádza komerčné vlaky kategórie InterCity.

Od 10. apríla sa na trať Bratislava – Žilina – Košice a späť vracajú vlaky IC 52x. Od 11. apríla aj vlak IC 521. Informoval o tom hovorca ZSSK Tomáš Kováč. Od 10. apríla nebude v IC vlakoch povolená bezplatná preprava občanov Ukrajiny.

Vlaky IC 52x ZSSK dočasne nevypravovala v súvislosti s opatreniami na zamedzenie šírenia nového koronavírusu. S tým súvisel pokles cestujúcich, keďže sú vedené ako komerčný produkt a nie na základe objednávky štátu. „Cestujúci však mohli a aj naďalej môžu využiť prepravu vlakmi IC 44 a IC 45. Tie jazdia podľa platného grafikonu vlakovej dopravy v nezmenených časových polohách,“ skonštatoval Kováč.

ZSSK obnovuje IC vlaky

Jazdné doby IC vlakov sa podľa hovorcu ZSSK z dôvodu výluk na traťových úsekoch Štrba – Poprad-Tatry, Považská Bystrica – Púchov a v uzle Žilina predĺžili o 19,5 minúty.

Kováč zároveň upozornil, že od 10. apríla nebude v IC vlakoch povolená bezplatná preprava občanov Ukrajiny. „Preprava vo vlaku je pre všetkých cestujúcich spoplatnená a možná iba s platným IC cestovným dokladom obsahujúcim miesto,“ dodal.

Podotkol však, že občania Ukrajiny na svoju bezpečnú a bezplatnú prepravu môžu aj naďalej využívať všetky ostatné kategórie vlakov ZSS. Na preukázanie pritom stačí pas, občiansky preukaz alebo deklarácia, že ide o občana Ukrajiny (napríklad udelený štatút dočasného odídenca, doklad o prekročení slovensko-ukrajinskej hranice).

Zdroj
transport.sk
Editor
TASR

Prečítajte si aj

Back to top button