Železničná doprava

ZSSK čelí po troch dňoch na trati Bratislava – Komárno ostrej kritike

Len tri dni od spustenia prevádzky spojov Železničnej spoločnosti Slovensko (ZSSK) na trati Bratislava – Komárno čelí národný dopravca ostrej kritike za meškajúce vlaky. Cestujúci sú nespokojní a tvrdia, že ZSSK nástup po RegioJete nezvláda. Na problém upozornili Hospodárske noviny aj portál Zdopravy.cz.

Ako píše český portál, meškania vlakov sú viditeľné na online mape na stránkach ŽSR aj v prehľade jázd jednotlivých vlakov. Včera išlo bez meškania iba 10 z celkovo 59 vypravených vlakov. Na časté meškania sa cestujúci sťažujú aj vo facebookovej skupine, venovanej meškaniu vlakov na tejto trati. Podľa štatstík Hospodárskych novín (HN) bolo priemerné meškanie 14 minút, najdlhšie meškanie 67 minút. „Počas prvého dňa sa vyskytli menšie problémy na dvoch súpravách. Pri jednej bol problém s komunikáciou medzi lokomotívou a riadiacim vozňom, v druhom prípade bol zvýšený tlak v brzdovom systéme,“ povedal pre HN hovorca ZSSK Tomáš Kováč. Tretí deň prevádzky však meškania pokračovali.

Iné súpravy a noví strojvodcovia

Zdopravy.cz píše, že meškania na trati môžu pretrvávať a problém môže mať dlhodobejší charakter. ZSSK totiž väčšinu spojov zabezpečuje súpravami zloženými z lokomotívy a vagónov. RegioJet na tejto trati používal najmä motorové jednotky, ktoré majú lepšiu akceleráciu. Hospodárske noviny navyše upozorňujú na fakt, že na trati jazdia noví strojvedúci. ZSSK údajne ponúkla strojvodcom až o polovicu nižšie platy, aké mali v RegioJet-e a tí tak k ZSSK neprestúpili.

ZSSK, ktorá má na trati zmluvu spolu s rakúskym dopravcom ÖBB, budú spoje zabezpečovať najbližšie dva roky. Slovenskému ministerstvu dopravy bolo vyčítané oneskorenie, s ktorým začalo výber nového dopravcu na tejto trati riešiť. Podľa Zdopravy.cz to spôsobilo podobne chaotický prístup, ako v prípade českého ministerstva dopravy, ktoré tiež rieši zmluvy na diaľkové vlaky v časovom tlaku a dopravcovia tak nemajú čas na prípravu kvalitnejších súprav. Od nedele jazdí na trati Bratislava – Duansjká Streda – Komárno 59 vlakov.

Zdroj
transport.sk
Editor
Zdopravy.cz, HN online

Prečítajte si aj

Back to top button