Železničná doprava

Zmeny vo vlakovej doprave

Zmeny vo vlakovej doprave. Od nedele (5. 3.) vstúpi do platnosti pravidelná prvá zmena cestovného poriadku 2022/2023.

Na Horehroní sa má zlepšiť nadväznosť autobusov a vlakov. V stredu o tom informoval hovorca Železničnej spoločnosti Slovensko (ZSSK) Tomáš Kováč. Dopravca pripravil aj ďalšie zmeny. Z obcí hornej Nitry a Nitry do Bratislavy a pre spoje z Banskej Bystrice do Zvolena a späť má byť lepšia doprava. Vlaky na trati Bratislava – Nové Mesto – Prievidza budú zastavovať aj v stanici Partizánske zastávka, Veľké Bielice a Žabokreky nad Nitrou. Rýchlostný vlak v úseku Topoľčany – Prievidza zastaví tak ako osobné vlaky.

Zmeny vo vlakovej doprave

Zmenia sa aj príchody a odchody všetkých vlakov na trati Prievidza – Topoľčany v intervale do piatich minút. ZSSK zaviedla nový vlak Urpín, ktorý bude premávať denne z Banskej Bystrice do Zvolena. Opačným smerom bude vedený počas nedieľ a vybraných dátumov. Na trati Margecany – Banská Bystrica v úseku Brezno – Červená skala – Nálepkovo dôjde k časovým posunom z dôvodu lepšej prípojovosti na prímestskú autobusovú dopravu.

Vybrané vlaky kategórie REX zastavia aj v stanici Podunajské Biskupice na trati Bratislava – Dunajská Streda – Komárno. Na trati Žilina – Poprad dôjde k predĺženiu trasy osobného vlaku, ktorý bude počas dní školského vyučovania premávať až do Liptovského Hrádku s príchodom o 6.31 h.

Medzi Banskou Bystricou a Zvolenom pribudne nový rýchlik

Medzi mestami zavedie ZSSK rýchlik s názvom Urpín, ktorý bude premávať denne. Z Banskej Bystrice bude mať odchod o 20.12 h, príchod do Zvolena je v pláne o 20.35 h. Hovorca ďalej spomenul, že Urpín zaviedli aj na trase zo zvolenskej osobnej stanice. Odchod stanovili ráno o 5.16 h, s príchodom do krajského mesta o 5.43 h. „Vedený bude v nedele a vo vybraných dátumoch,“ spresnil Kováč. Podotkol, že doplní súčasný rýchlik, ktorý jazdí v pondelok až v sobotu. „Vznikne tak denné spojenie Zvolena a Banskej Bystrice v tomto čase,“ zdôraznil.

Podľa neho vlaky budú mať radenú prvú triedu s miestenkami a sedem vozňov druhej triedy s vozňom na prepravu imobilných cestujúcich so zdvíhacou plošinou. „Možnosťou bude aj preprava batožín a bicyklov na základe možnej rezervácie,“ konštatoval Kováč. Zmena sa týka aj premávania vlakov na Horehroní, na trati Margecany a Banská Bystrica. Hovorca uviedol, že v úseku Brezno, Červená Skala a Nálepkovo bude časový posun pre lepšie pripojenie na prímestskú autobusovú dopravu.

Zdroj
transport.sk
Editor
TASR

Prečítajte si aj

Back to top button