Železničná doprava

Vlaky ZSSK najazdia podľa nového grafikonu najviac kilometrov za 20 rokov

Vlaky Železničnej spoločnosti Slovensko (ZSSK) najazdia podľa nového grafikonu najviac kilometrov za posledných 20 rokov. Informoval o tom riaditeľ odboru komunikácie Ministerstva dopravy a výstavby (MDV) SR Ivan Rudolf. Nový cestovný poriadok 2021/2022, ktorý vstúpi do platnosti 12. decembra, podľa neho zavádza viacero zmien, medzi nimi aj lepšie spojenie Košíc s Budapešťou. Vlaky najazdia 35,8 milióna kilometrov, naposledy bola podľa jeho informácií verejná doprava takáto hustá v roku 2000.

Poznamenal, že na novom grafikone vlakovej dopravy spolupracovalo MDV SR s Útvarom hodnoty za peniaze. Tvorcovia pri ňom vychádzali z analytických dát aj regionálnych potrieb. Výsledkom je, že vlaky ZSSK najazdia v budúcom roku o dva milióny vlakokilometrov viac ako tento rok.

„Vlaky podľa nového grafikonu najazdia budúci rok 35,8 milióna kilometrov. Železnice ako najekologickejšia forma dopravy sú jednoznačne budúcnosťou verejnej osobnej dopravy, na to, aby sa stali voľbou číslo jeden pre cestujúcich, však potrebujeme nielen moderné vlaky, ale aj kvalitnú infraštruktúru. Ak to naozaj so železničnou dopravou a zlepšovaním služieb myslíme vážne, musíme do nej investovať viac peňazí aj zo štátneho rozpočtu,“ uviedol minister dopravy a výstavby Andrej Doležal (nominant Sme rodina).

Vo vnútroštátnej doprave pocítia podľa MDV zmeny najmä cestujúci na južnej trase z Bratislavy do Košíc. Po novom už vlaky nebudú chodiť túto trasu priamo, ale vlaky budú chodiť samostatne na trasách Bratislava – Banská Bystrica a Zvolen – Košice.

„Naším spoločným zámerom je neprenášať každodenné južné meškania medzi Palárikovom a Žarnovicou na cestujúcich medzi Zvolenom a Košicami,“ zdôvodnil zmenu predseda Predstavenstva ZSSK Roman Koreň. O prípadných meškaniach či odrieknutých vlakoch ZSKK informuje na webstránke, ako aj sociálnych sieťach tak, aby sa cestujúci dozvedeli informáciu čo najskôr.

Rudolf upozornil, že v rámci medzištátnej dopravy sa výrazne zlepší spojenie Košíc s Miškovcom a Budapešťou, namiesto doterajších dvoch párov EC vlakov ich tam bude premávať až sedem. V čase medzi 6.01 h a 18.01 h pôjdu každé dve hodiny. V ponuke naďalej zostáva aj turisticky atraktívna linka do Álp. Vlaky na trase Bratislava (Petržalka) – Mürzzuschlag, ktorá premáva celoročne počas víkendov, zastavujú aj v zastávkach Semmering a Spital am Semmering, z ktorých je priamy prístup do lyžiarskych stredísk Stuhleck a Zauberberg. Cestovný poriadok platný od 12. decembra je dostupný na webovej stránke ZSSK.

V spolupráci
transport.sk
Zdroj
TASR

Prečítajte si aj

Back to top button