Železničná doprava

V Humennom poklepali základný kameň budúceho strediska údržby vlakov

V železničnom depe v Humennom poklepali vo štvrtok základný kameň na stavbe strediska technicko-hygienickej údržby (THÚ) vlakov. Projekt s predpokladanými finančnými nákladmi vo výške 30 miliónov eur bez DPH má byť hotový do apríla 2023, jeho cieľom je zvýšiť štandard údržby vlakov, a tiež komfort práce zamestnancov Železničnej spoločnosti Slovensko (ZSSK).

„Stredisko THÚ je vstupenka do 21. storočia, čo sa údržby vlakov týka, pretože súčasné pracoviská nezodpovedajú potrebám nových vozidiel, ktoré boli ZSSK v ostatných rokoch obstarané,“ informovala už skôr ZSSK s tým, že jeho „veľkou výhodou“ je nielen možnosť čistenia exteriéru a interiéru vozidiel, ale i krátkodobá technická údržba. V stredisku zároveň bude možné umývať vozidlá i pri nižších teplotách, jeho služby bude ZSSK poskytovať aj ostatným dopravcom využívajúcim slovenské koľaje.

Okrem strediska v Humennom vzniknú v rámci rozsiahleho projektu obdobné aj vo Zvolene a Nových Zámkoch. Projekty sú z prevažnej miery financované prostriedkami z eurofondov v rámci Operačného programu Integrovaná infraštruktúra, spolufinancuje ich štát, a tiež ZSSK z vlastného rozpočtu.

V prípade humenského pracoviska predstavujú eurofondové zdroje 20,2 milióna eur, dotácia zo štátneho rozpočtu je 3,6 milióna eur a spolufinancovanie železničnej spoločnosti je vo výške 6,3 milióna eur. V celkových nákladoch nie sú zahrnuté náklady na služby stavebného dozoru. „V súčasnosti na uvedenú službu prebieha proces verejného obstarávania,“ informovala ZSSK.

V spolupráci
transport.sk
Zdroj
TASR

Prečítajte si aj

Back to top button