Železničná doprava

Nemecká železnica bude viac investovať vo východnej Európe

Nemecká železnica (Deutsche Bahn, DB) bude viac investovať do rozširovania svojho portfólia vo východnej Európe. Šéf DB Hartmut Mehdorn nalieha na vstup spoločnosti do podniku poľskej nákladnej železničnej dopravy CTL Logistics. Podľa nemeckého denníka Financial Times Deutschland to nie je ešte všetko. DB mieri aj do Slovinska. V strednej a východnej Európe chce vybudovať predmostia, aby sa jeho podnik dostal bližšie k Rusku. Na jeho trhu vidia manažéri Nemeckej železnice možnosti ďalšieho obrovského rastu.

Poľský podnik CTL Logistics síce vlani v októbri kúpila britská firma Bridgepoint za vyše 400 miliónov eur (12.05 miliardy Sk), ale teraz ho už chce predať. CTL dosiahla vlani zisk 15 miliónov eur (451,89 milióna Sk), čo bolo o polovicu menej ako v roku 2006. V prvom polroku tohto roku však vytvorila stratu 10 miliónov eur (301,26 milióna Sk).
Mehdorn nakupoval vlani vo veľkom štýle v západnej Európe. DB sa stala podielnikom v španielskej a britskej nákladnej železničnej doprave. Podniká aj vo Francúzsku, ale bez väčších úspechov. V Poľsku má vlastnú dcéru East West Railways, ale získanie CTL Logistics by výrazne posilnilo jej pozície na tomto trhu. Do portfólia DB by sa mala onedlho dostať nákladná železničná doprava v Rumunsku.

zdroj: TASR, foto: internet

Prečítajte si aj

Back to top button