Železničná doprava

Najbližšie dva roky pribudnú na západné trate štyri nové vlakové jednotky

Na železničné trate západného Slovenska pribudnú v najbližších dvoch rokoch štyri nové elektrické vlakové súpravy. Ide o šesťvozňové poschodové jednotky s kapacitou 611 miest na sedenie s dĺžkou 160 metrov.

Budú jazdiť rýchlosťou do 160 kilometrov za hodinu (km/h). Informovala o tom Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK). Jeden kus súpravy stojí vyše 19 miliónov eur, takže to bude stáť skoro 77 miliónov eur. Z toho takmer dva milióny hradí ZSSK, zvyšok je nenávratným finančným príspevkom z Kohézneho fondu a štátneho rozpočtu.

Vlakové súpravy dodá spoločnosť Stadler Polska, v stredu s ňou dopravca podpísal zmluvu. Nové jednotky budú premávať na vysoko frekventovaných tratiach: Bratislava – Žilina, Bratislava – Nové Zámky a Bratislava – Kúty. Budú nasadzované aj na úseky Kúty – Břeclav a Trnava – Galanta.

V prípade nepripravenosti trate železničného uzla Žilina budú tieto nové jednotky premávať aj v úseku Palárikovo – Zvolen – Banská Bystrica, a to kým sa neukončí rekonštrukcia uzla.

Roman Koreň, predseda predstavenstva ZSSK a Ján Lukáč, podpredseda predstavenstva ZSSK (sprava) podpísali zmluvu na dodávku 4 EJ so Stadlerom. FOTO: ZSSK

Ide o poschodové vlaky, ktoré môžu jazdiť rýchlosťou 160 km/h a každý vozeň má nízkopodlažné obojstranné nástupné priestory. Sú vybavené akustickým i vizuálnym systémom, Wi-Fi sieťou, kamerovým systémom a systémom počítania cestujúcich.

Nové súpravy sú prispôsobené imobilným cestujúcim, sú klimatizované a obsahujú aj priestor na prepravu aspoň 15 bicyklov. Majú kapacitu 611 miest na sedenie, z toho 30 miest v prvej triede.

„Súčasťou dodávky bude aj certifikované školenie rušňovodičov, inštruktorov a zástupcov údržby a dodanie dokumentácie pre obsluhu a údržbu elektrických jednotiek,“ poznamenal dopravca.

Vizualizácia jednotiek. Nové súpravy budú na tratiach jazdiť do konca roka 2023. FOTO: ZSSK

V spolupráci
transport.sk
Zdroj
TASR

Prečítajte si aj

Back to top button