Železničná doprava

Na východe pribudnú nové moderné vlaky

Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) je o krok ďalej v obnove vozidlového parku na východe Slovenska. V najbližších dvoch rokoch posilní v okolí Košíc hromadnú dopravu deviatimi novými elektrickými jednotkami (ucelenými vlakmi), ktoré budú nasadené na trate Košice – Lipany – Plaveč, Košice – Michaľany – Trebišov a Košice – Michaľany – Čierna nad Tisou.

Na hlavnej stanici  v Bratislave, priamo v jednej z 18-tich už dodaných elektrických jednotiek (25 nových EJ za 160 mil. eur, nasadených v regionálnej doprave v žilinskom a trenčianskom regióne), za účasti Andreja Doležala, ministra dopravy a výstavby SR, Romana Koreňa, predsedu predstavenstva ZSSK a Karola Martinčeka, člena predstavenstva a riaditeľa úseku obchodu ZSSK, podpísala ZSSK s Ministerstvom dopravy a výstavby SR (MDV SR) Zmluvu o poskytnutí nenávratného finančného príspevku pre 9 ks moderných elektrických jednotiek (EJ). Dodávateľom jednotiek je český výrobca ŠKODA TRANSPORTATION.

Cestujúci v Košickom a Prešovskom samosprávnom kraji sa tak už môžu tešiť na moderné jednotky v predpokladanej hodnote 76,3 mil. eur. Všetkých 9 ks EJ bude nasadených do prevádzky na uvedených traťových úsekoch najneskôr do konca roku 2023.

Tlačová konferencia sa uskutočnila priamo v jednej z už dodaných EJ, ktoré premávajú v žilinskom a trenčianskom regióne (FOTO: ZSSK)

„Do vozidlového parku našich železníc opäť pribudnú nové ekologické elektrické jednotky, ktoré umožnia bezpečnejšie a pohodlnejšie cestovanie, tentokrát na tratiach východného Slovenska. Projektom pokračujeme v úspešnej dlhodobej slovensko-českej spolupráci,” uviedol Roman Koreň, predseda predstavenstva ZSSK.

„Je mimoriadne dôležité, aby sa železnica ako najekologickejšia forma dopravy stala voľbou číslo jeden pre cestujúcich. Vďaka eurofondom sa dostanú moderné vlaky do regiónov naprieč Slovenskom, a to vrátane východu. Pre Košický a Prešovský kraj je určených 9 nových elektrických vlakov a ďalších 52 zmodernizovaných aj nových vozňov, ktoré budú premávať v regionálnej aj medziregionálnej doprave,” povedal Andrej Doležal, minister dopravy a výstavby SR.

Podpis Zmluvy o poskytnutí nenávratného finančného príspevku (FOTO: ZSSK)

Financovanie:

  • Celková výška oprávnených výdavkov pre projekt generujúci príjem: 76 284 000,00 eur
  • Celková výška oprávnených výdavkov: 74 346 386,40 eur
  • Výška NFP (EÚ zdroj + ŠR SR): 74 346 386,40 eur
  • Spolufinancovanie ZSSK: 1 937 613,60 eur

Nové EJ budú nízkopodlažné s minimálnou kapacitou 300 miest na sedenie pre cestujúcich 2. triedy. Ich prevádzková rýchlosť bude 160 km/hod. Budú vybavené oddielom pre imobilných cestujúcich, ktorého súčasťou bude aj WC pre imobilných cestujúcich na invalidnom vozíku. V EJ bude možná preprava bicyklov, kočíkov či nadrozmerných batožín, prípadne v zime preprava lyží či snowboardov.

Projektom pokračuje úspešná dlhodobá slovensko-česká spolupráca (FOTO: ZSSK)

Samozrejmosťou výbavy EJ bude klimatizácia, wi-fi, moderný informačný systém (vizuálny/akustický), systém počítania cestujúcich, kamerový systém (vonkajší/vnútorný), zásuvky s napájaním 230 V/50 Hz a USB zásuvky.

Český výrobca ŠKODA TRANSPORTATION spolu so ŽOS Trnava v súčasnosti dodáva národnému dopravcovi 25 nových EJ za 160 mil. eur, nasadených v regionálnej doprave v žilinskom a trenčianskom regióne – v prevádzke je už 18 týchto súprav. Všetky majú v porovnaní s priemerom vozidlového parku ZSSK viditeľne nižšiu poruchovosť.

O projekte:

9 ks elektrických jednotiek – ukončená kontrola dokumentácie VO na ÚVO

  • hodnota zákazky: 76 281 300 eur
  • oblasť nasadenia: Košický a Prešovský kraj (Košice – Lipany – Plaveč, Košice – Michaľany – Trebišov, resp. po elektrifikácii až po Humenné, Košice – Michaľany – Čierna nad Tisou)
  • podpis zmluvy: 8/2021
  • predpokladané ukončenie realizácie projektu: 11/2023

V spolupráci
transport.sk
Zdroj
TS

Prečítajte si aj

Back to top button