Železničná doprava

Eurail oznámila spustenie projektu Európske železnice mieru

Spoločnosť Eurail Group G.I.E., v spolupráci s Fondom mobility mládeže, oznámila, že podporí tretí ročník projektu Európske železnice mieru. V mene svojich členských železníc spoločnosť Eurail Group so sídlom v Holandsku riadi projekt predplatených cestovných lístkov InterRail a umožňuje tak Európanom cestovať vlakom po Európe a spoznávať tento kontinent.

Na tohtoročnom ročníku projektu mieru sa zúčastní 45 mladých ľudí, ktorí boli vybraní na základe akademických výsledkov a motivácie. Títo študenti čoskoro vyrazia na cestu, ktorá bude niečím úplne iným, než bežnou letnou exkurziou. Skupina mladých ľudí z Belgicka, Bosny a Hercegoviny, Talianska, Kosova a Srbska absolvuje cestu ako súčasť projektu Európske železnice mieru, ktorý organizujú Glocal Forum a Viaggi e Liberta.
Projekt Európske železnice mieru je cestovateľským výmenným programom mladých ľudí, ktorého cieľom je podpora dialógu medzi kultúrami a európskej spolupatričnosti medzi mladými ľuďmi od 18 do 25 rokov z rôznych etník v Bosne, Srbsku a Kosove, ako aj medzi študentmi z týchto krajín a mladými ľuďmi z členských štátov EÚ. Účastníci projektu z oblastí, ktoré v minulosti sužovali vojenské konflikty, by prostredníctvom skúseností a dialógu mali medzi sebou nadviazať kontakty.
Projekt sa skladá z niekoľkých workshopov a školení o podpore mieru, ktorých prvá fáza bude otvorená v Ríme (15.-16. júla) a Siene (17.-18. júla). Študenti sa následne presunú vlakom do Belgicka, kde sa v Leuvene (21. júla) a Bruseli (22. júla) zúčastnia na ďalších workshopoch organizovaných miestnymi magistrátmi. S cieľom ďalšieho rozšírenia pôsobnosti projektu sa na programe počas jeho rímskej fázy zúčastnia aj americkí študenti z Univerzity Lorenzo de‘ Medici. Kvôli zjednodušeniu cestovania medzi mestami získajú účastníci projektu predplatné cestovné lístky InterRail (InterRail Global Pass).
Predplatný cestovný lístok InterRail, ktorý je platný v 30 krajinách, umožňuje cestujúcim spoznať rôznorodosť systému európskej železničnej dopravy. Lístok zahŕňa moderné, vysokorýchlostné vlaky, vďaka ktorým sa medzi mestami presuniete rýchlo a efektívne, ako aj pomalšie, lokálne vlaky, ktoré pasažierovi umožňujú vychutnať si nádhernú scenériu krajiny. Vzhľadom na 40.000 železničných staníc v mestách, v ktorých pulzuje život, ako aj vo vidieckych mestečkách, sa cestovateľovi ponúkajú obrovské možnosti cestovania.
Okrem predplatených cestovných lístkov InterRail Global Pass ponúka spoločnosť Eurail Group široké spektrum predplatených lístkov pre cestovanie v rámci jednej krajiny. Viac informácií získate na internetovej stránke http://www.InterRailnet.com, prípadne sa skontaktujte so železničnou spoločnosťou, ktorá sa na projekte taktiež podieľa.

Zdroj: TASR

Prečítajte si aj

Back to top button