Vodná doprava

Superjachta s rýchlosťou až 75 uzlov

Superjachta s rýchlosťou až 75 uzlov. Dizajnérske štúdio Lazzarini Design Studio zverejnilo nový projekt „lietajúcej“ superjachty za 70 miliónov libier. Plectrum je 74 metrov dlhé a je navrhnuté tak, aby sa pohybovalo rýchlosťou až 75 uzlov.

Nová „lietajúca“ luxusná superjachta Plectrum z produkcie Lazzarini Design Studio s dĺžkou 74 m sa premení na realitu za 70 miliónov libier. Taliansky dizajnér Pierpaolo Lazzarini a jeho tím odhalili dizajn, ktorý bude využívať technológiu nastaviteľných krídel, takže Plectrum sa pri pohybe zdvihne nad vodnú hladinu. Táto technológia zahŕňa krídla pripevnené pod trup lode, aby ju počas pohybu zdvihli z vody; jachta potom kĺže po povrchu. Tým sa zníži odpor vody a jachta sa bude môcť plaviť rýchlosťou až 75 uzlov.

Superjachta Plectrum bude poháňaná dopredu tromi vodíkovými motormi, ktoré majú spolu kapacitu 15 000 koní. Samotná technológia krídel nie je novým fenoménom. „Pamätám si, že už v roku 1964 boli skonštruované koncepty lodí na princípe kĺzania krídel a vznášania trupu,“ povedal Lazzarini.
Táto ľahká jachta je navrhnutá tak, aby bola vyrobená výhradne zo suchých kompozitných materiálov z uhlíkových vlákien.

Dizajnér Pierpaolo Lazzarini opísal tento koncept ako „inú konfiguráciu superjachty, ktorá umožní oveľa rýchlejšie cestovanie po mori ako bežné lode podobnej veľkosti“. Krídlový systém môže byť nastaviteľný v závislosti od potrieb plavby a môže sa meniť v šírke od 15 metrov (stiahnuté krídla, keď je jachta ukotvená) až po 20 metrov (otvorené krídla o 2,50 m na každú stranu, zatiaľ čo jachta pláva vysokou rýchlosťou).

Superjachta s rýchlosťou až 75 uzlov

Dizajnérske štúdio Lazzarini sa inšpirovalo tvarom trupu, ktorý možno vidieť na moderných plachetniciach pretekajúcich v America’s Cup vrátane modelu Prada 2023. Dizajn je inšpirovaný dizajnom plachetnice Luna Rossa – jachty s krídlami umožňujú výrazne rýchlejšiu plavbu po mori. Najvyššiu rýchlosť dosahujú jachty skonštruované z karbónu, keď sa trup lode dostane „preletom nad čiaru ponoru“. Superjachtu Plectrum bez plachiet zdvihnú nad hladinu vody tri vodíkové motory s výkonom 5 000 koní. Predpokladaný ponor ukotvenej jachty bude 6,5 metra.

Inšpiráciou bola aj prvá americká krídlová loď USS Plainview, ktorá bola na more spustená v roku 1965.
Vonkajší dizajn Plectrum je definovaný hladkou aerodynamickou siluetou s plochými klenutými stranami, ktoré tvoria bočné paluby a garážové otvory. Obytné priestory jachty sú rozdelené na štyri paluby, pričom hlavná časť ponúka šesť kajút pre hostí a apartmán pre majiteľa. Predbežné vizualizácie sa môžu pochváliť heliportom umiestneným na prove a veľkým plážovým klubom s bazénom na zadnej časti. Uprostred lode je sklad na variabilné riešenia a na korme garáž pre auto.

Zdroj
transport.sk
Editor
VIB/zdroj: Lazzarini Design Studio/BOAT International
Back to top button