Vodná doprava

Kontajnerovú loď uviaznutú v Suezskom prieplave sa podarilo čiastočne vyslobodiť

Jednu z najväčších kontajnerových lodí na svete, Ever Given, ktorá od utorka blokuje Suezský prieplav, sa v pondelok ráno podarilo uvoľniť a dostať do čiastočne plavbyschopného stavu. Momentálne prebiehajú práce na jej zabezpečení a informácie o ďalších krokoch budú poskytnuté neskôr.

Suez Canal Authority (SCA), ktorá spravuje Suezský prieplav, vo svojom vyhlásení potvrdila, že loď je opäť čiastočne schopná plavby a „otočila sa správnym smerom.“ Šéf SCA Osama Rabie povedal, že pracovníci použili rôzne manévre, aby loď uvoľnili a k jej úplnému vyslobodeniu ešte bude treba urobiť ďalšie kroky. Stále nie je jasné, kedy sa kanál opäť otvorí pre ostatné lode a obnoví sa plavba. Stane sa však až po tom, keď Ever Given odtiahnu do širšej časti kanála do tzv. „čakacej zóny“. Na prechod Suezským prieplavom momentálne čaká 367 lodí.

Loď dlhá približne 400 a široká 60 metrov bola od 23. marca priečne zakliesnená v Suezskom prieplave a blokovala premávku v oboch smeroch na jednej z najrušnejších námorných trás na svete. Na jej vyslobodenie čakali desiatky lodí na oboch koncoch prieplavu i tých, ktoré už uviazli v systéme kanálov. Loď s výtlakom 224 000 ton prevádzkuje taiwanská spoločnosť Evergreen Marine. Majiteľom lode je však japonská lodná spoločnosť Shoei Kisen KK. Suezský prieplav s dĺžkou 193 kilometrov spája Stredozemné a Červené more a predstavuje najkratšiu lodnú trasu medzi Európu a Áziou. Táto rušná dopravná tepna patrí popri cestovnom ruchu a remitanciách medzi kľúčové zdroje príjmov pre egyptskú ekonomiku.

Zdroj
transport.sk
Editor
TASR

Prečítajte si aj

Back to top button