Motorizmus

Duster pomáha záchranárom

Od roku 2013 je značka Dacia partnerom troch horských záchranných služieb v Slovinsku, Chorvátsku a Srbsku. Každý rok sú tri modely Duster bezplatne zapožičané tímom, ktoré prepravujú vybavenie, záchranných psov a ranených v ťažko dostupnom teréne. Títo dobrovoľníci riskujú svoje životy, aby pomáhali iným. Ukážu nám, ako využívajú túto vzácnu logistickú podporu.

Duster, partner horských záchranných služieb

Duster má na sebe logo ‘Dacia, hrdý sponzor horských záchranárov’. V tíme sú zvyčajne 3 záchranári, ktorí prepravujú vybavenie a prípadne aj pátracie psy. Vďaka pohonu 4×4, vysokej svetlej výške a ľahkej ovládateľnosti sa Duster dokonale hodí na prácu v lese alebo v ťažko prístupnom teréne.

Prečítajte si aj

Nonstop k dispozícii vďaka Dacia Duster

Slovinské, chorvátske a srbské hory majú množstvo návštevníkov, najmä počas leta. Turisti a miestni si prídu dobiť baterky do nedotknutej prírody. Dobrovoľníci, ktorí v záchranných službách pracujú sú experti v horolezectve, jaskyniarstve či potápaní. Zabezpečujú nonstop dohľad pri akýchkoľvek nehodách počas roka aj vďaka Dacii Duster.

FOTO: Dacia

V Slovinsku, je horolezectvo a turistika veľmi populárna. V roku 2020 sa 430 dobrovoľníkov zúčastnilo 485 záchranných akcií, z ktorých jedna tretina zahŕňala ľudí, ktorí sa stratili alebo niekde uviazli. Záchranná služba v Srbsku pozostáva z 500 dobrovoľných záchranárov, z ktorých je polovica záložníkov a je privolaná asi 1 500 krát do roka.

Model Dacia Duster používame posledných 8 rokov. V našom vozovom parku ich máme okolo 20. Sú to naozaj praktické vozidlá, môžu jazdiť na cestách, v meste, aj v horskom teréne.

Darko, chorvátsky záchranár

Duster sa v Srbsku používa každý deň posledných 8 rokov na ťahanie prívesov so záchrannou technikou, na prepravu záchranárov a pátracích psov do najodľahlejších častí krajiny. Osem rokov služby bez zlyhania. Nezabudnime na rok 2014 počas veľkých povodní v neľahkom teréne, v zaplavených oblastiach, v daždi, blate, ale aj v snehu či snehových búrkach.

Počet návštevníkov hôr v Chorvátsku je ohromujúci: 600 tisíc turistov počas roka v celej krajine. 700 dobrovoľných záchranárov pomáha asi 7 000 krát do roka. Prírodné katastrofy (povodne, zemetrasenia, búrky a lavíny) sú príčinou 15 % volaní. 28. decembra 2020 veľké zemetrasenie kompletne zničilo mesto Petrinja v Chorvátsku.

Vďaka modelu Duster sa dokážeme dostať na miesto nehody naozaj rýchlo a sme schopní ihneď poskytnúť prvú pomoc.

Darko, chorvátsky záchranár

Chorvátsky horský záchranný tím, ktorý šoféroval Duster bol prvý na mieste. Vďaka ich rýchlej reakcii boli schopní zachrániť ženu zavalenú pod troskami. Duster si zákazníci vážia najmä pre jeho spoľahlivosť a variabilnosť. Aj v náročných podmienkach sa môžu horskí záchranári spoľahnúť na Daciu Duster a zachraňovať tak ľudské životy.

Back to top button