Motorizmus

Volkswagen musí zaplatiť odškodné majiteľom áut s upraveným softvérom

Nemecký najvyšší súd (Bundesgerichtshof) rozhodol, že Volkswagen musí majiteľom dieselových áut s upraveným softvérom manipulujúcim emisie zaplatiť odškodné. Podľa súdu majú majitelia, ktorí kúpili vozidlo s nelegálnym softvérom, právo na odškodné. Tento softvér bol práve v centre takzvaného emisného škandálu. Majitelia, ktorí budú žiadať naspäť svoje peniaze za auto, však musia započítať najazdené kilometre.

Rozhodnutie padlo v žalobe, ktorú podal na Volkswagen Herbert Gilbert, zákazník, ktorý si kúpil ojazdené vozidlo Volkswagen Sharan s upraveným softvérom. Manipulovaný softvér upravoval množstvo emisií CO2, túto aféru pozná verejnosť aj pod názvom Dieselgate. Nemecký Najvyšší súd rozhodol, že Volkswagen musí od Gilberta vozidlo kúpiť späť a zaplatiť mu za neho náhradu, nie však v hodnote kúpnej ceny nového vozidla, ktorú Gilbert požadoval. Rozhodnutie najvyššieho súdu ovplyvní aj asi 60 000 podobných prípadov, ktoré sú už na nemeckých súdoch. S približne 262 000 zákazníkmi sa Volkswagen vyrovnal dohodami, ktoré ho stáli 830 milliónov eur.

VW sa bránil tým, že zákazníkovi inštaláciou chybného softvéru nezvnikla žiadnu škodu, poruchy ani stratu hodnoty a vozidlo bolo stále pojazdné. Hovorca Volkswagenu uviedol, že značka chce teraz osloviť ďalších zákazníkov, ktorí od nej požadujú kompenzáciu a ponúknuť im jednorázovú kompenzáciu v prípade, že vrátia svoje vozidlo.

„Pre väčšinu zo 60 000 prípadov znamená toto súdne rozhodnutie viac jasnosti. Volkswagen sa teraz snaží vyriešiť a uzavrieť tieto prípady promptne, po vzájomnej dohode s navrhovateľmi. Oslovíme navrhovateľov s adekvátnym návrhom dohody. Cieľom je odbremeniť súdny systém najrýchlejšie ako to bude možné,“ uviedol vo svojom stanovisku Volkswagen. Škandál Dieselgate sa týka minimálne 11 miliónov vozidiel a Volkswagen stál na odškodneniach a pokutách doteraz asi 30 až 33 miliárd eur.

Prečítajte si aj

Back to top button