Motorizmus

V USA sa v júni predalo najmenej áut od roku 1993

Predaj automobilov v USA sa v júni znížil na 15-ročné minimum. Koncomesačný výpredaj pomohol koncernu General Motors (GM) udržať si prvenstvo na domácom trhu a vyhnúť sa totálnemu prepadu, ktorého sa mnohí odborníci z brandže obávali.
 

Rekordné ceny benzínu a pokles hodnoty starých SUV-ov a úžitkových vozidiel používaných ako splátka na nové auto mali výrazný negatívny vplyv na predaj väčších vozidiel, pričom veľké automobilky, ako napríklad Toyota mali problém vyhovieť rastúcemu dopytu po menších autách a hybridoch.
Najväčším prekvapením boli čísla koncernu GM, ktorý nestratil v júni titul najväčšej automobilky na americkom trhu z hľadiska predaja. Naopak, Toyota zaznamenala až 21-% pokles spôsobený 31-% prepadom predaja úžitkových vozidiel, ako je napríklad pickup Tundra. Tiež poklesol predaj hybridov Toyoty o 27 %, ako je napríklad Prius, pretože maloobchodné zásoby nedokázali pokryť dopyt. Japonská automobilka predpokladá, že jej predaj na americkom trhu dosiahne v tomto roku svoje dno a v budúcom roku počíta s miernym zlepšením. Výraznejší rast odbytu by mal prísť až v roku 2010 a neskôr.
Predaj GM na domácom trhu sa znížil o 18,5 % na 266.000 vozidiel. Odbyt Toyoty klesol na 193.000 áut, čo je o 21 % menej ako v rovnakom období vlani, Fordu dokonca až o 28 % na 167.000. Naopak, predaj každej z automobiliek Honda Motor, Hyundai Motor a Volkswagen vzrástol asi o 1 %. Na odbyte týchto výrobcov majú totiž veľký podiel malé autá.
Uvedené výsledky ukazujú výrazný posun v preferenciách kupcov v situácii, keď galón benzínu stojí okolo 4 USD (76,60 Sk), ako uviedol analytik Alan Baum. Nedostatok malých áut spoločne s najslabším rastom ekonomiky za posledných 5 rokov stlačili predaj vozidiel v USA na najnižšiu úroveň od roku 1993. "Áut, ktoré ľudia chcú, je nedostatok, pretože dopyt sa prudko zmenil a ponuka to nemôže zvládnuť tak rýchlo," povedal Baum, ktorý je riaditeľom motoristickej poradenskej agentúry Planning Edge pre agentúru Bloomberg. "V najbližších niekoľkých mesiacoch budeme svedkami pokračovania poklesu predaja."

Zdroj: TASR

Prečítajte si aj

Back to top button