Motorizmus

V Srbsku vznikne nová automobilka, ktorá nahradí Zastavu

Srbsko a talianska automobilka Fiat sa dohodli, že 29. septembra slávnostne podpíšu vznik spoločného podniku, ktorý vytvorí novú automobilovú firmu na srbskom trhu. Agentúru Reuters o tom dnes informoval zdroj zo srbského ministerstva hospodárstva.
 

"Fiat investuje do spoločného podniku, v ktorom bude kontrolovať 70-% podiel, približne 700 miliónov eur (21,09 miliardy Sk)," informoval zdroj. Zvyšných 300 miliónov eur (9,04 miliardy Sk) z celkovej investície Fiatu za 1 miliardu eur (30,13 miliardy Sk) vláda investuje, väčšinou do fixných aktív.
Podnik by mal vyrobiť na budúci rok 200.000 a v roku 2010 zhruba 300.000 áut. Nový spoločný podnik nahradí známu automobilku Zastava, ktorá tým prestane existovať.
Fiat a Zastava podpísali koncom apríla memorandum o porozumení, iba pár týždňov pred predčasnými parlamentnými voľbami. Slávnostný podpis dohody však musel počkať na vytvorenie novej vlády, ako aj na ratifikáciu Stabilizačnej a asociačnej dohody Srbska a EÚ srbským parlamentom.
"Po podpise tejto dohody Zastava končí a na trh nastúpi nová spoločnosť," informoval zdroj. Zastava, ktorú výrazne poškodili nálety NATO v roku 1999, produkuje ročne okolo 15.000 áut, pričom jej skutočná kapacita je okolo 60.000 áut. V súčasnosti montuje modely Fiat Punto pre domáci trh a susedné balkánske štáty a zároveň v rámci dohody s General Motors pre miestny trh aj modely Opel Astra Classic.
Dohoda s Fiatom by mala v krajine s vysokou nezamestnanosťou (miera nezamestnanosti sa pohybuje okolo 20 %) vytvoriť okolo 10.000 pracovných miest. Očakáva sa, že po kontrakte s Fiatom investuje do Srbska aj zhruba 100 dodávateľov talianskej automobilky. Tí by údajne mohli v Srbsku investovať ďalších okolo 200 miliónov eur (6,03 miliardy Sk).

zdroj: TASR, foto: internet

Prečítajte si aj

Back to top button