Motorizmus

Truck art v južnej Ázii

Väčšina pakistanských nákladných áut má rozšírenú strechu, čo zväčšuje priestor pre dekorácie. Aj chrbát je často zložito zdobený. Nákladné autá s bohatou výzdobou sú v južnej Ázii typické najmä v Pakistane. Hýria prepracovanými kvetinovými vzormi a kaligrafiou.

V Pakistane nazývajú bohato dekorované nákladné vozidlá „Jingle truck“. Názov zrejme pochádza ešte z britského koloniálneho obdobia. Tento termín vznikol kvôli „cinkotu“, ktorý kamióny vydávajú vďaka reťaziam visiacim na nárazníkoch vozidiel. Mnoho nákladných áut a autobusov si zdobia ich majitelia. Vonkajšie dekorácie kamióna môžu stáť aj tisíce dolárov.

Dekorácia často obsahuje prvky, ktoré vodičom kamiónov pripomínajú domov, keďže môžu byť preč z domu aj celé mesiace. Maľby, kaligrafia a ornamentálne dekorácie, ako sú zrkadlové práce na prednej a zadnej časti vozidiel a drevené rezbárske práce na dverách nákladných áut, vytvárajú samostatnú umeleckú disciplínu. Časté sú aj zobrazenia rôznych historických scén a poetické verše. Na prednom nárazníku často visia reťaze a prívesky.

Úpravám sa venujú miestne uznávaní umelci – Phool Ji je umelecké meno pána Syeda, Phool Badshah je umelec nákladných áut či Nafees Ahmad Khan, umelec kamiónov v Indore, ktorý je dobre známy v celej Indii a už viac ako tridsaťdva rokov navrhuje každý deň jedno nákladné vozidlo. Jedným z najvýznamnejších umelcov nákladných áut je Haider Ali. Od mladosti ho trénoval jeho otec a prvýkrát sa dostal do medzinárodnej pozornosti v roku 2002, keď namaľoval pakistanský kamión v rámci Smithsonian Folklife Festivalu.

Aj autobusy v Pakistane sú podobne vyzdobované. Karáči je hlavným mestským centrom pre truck art, aj keď existujú aj ďalšie centrá v lokalitách Rawalpindi, Swat, Peshawar, Quetta a Lahore. Nákladné autá z Balúčistánu a Peshawaru sú často obložené drevom, zatiaľ čo nákladné autá z Rawalpindi a Islamabadu sú vyzdobené mnohokrát plastom. Zdobenie ťavími kosťami a prevahu červenej farby bežne vidieť na nákladných autách v Sindhu.

Hoci osobné autá a motorky nie sú v južnej Ázii tradične zdobené, existujú príklady aj takýchto dekorácií. V roku 2009 The Foxy Shahzadi, VW Beetle z roku 1974 vyzdobený v štýle truck art, cestoval z Pakistanu do Francúzska počas 25-dňovej cesty. V indickom meste Bombaj si niektorí vodiči zdobia vnútro svojich taxíkov a je z toho turistická atrakcia.

VW Beetle -The Foxy Shahzadi 2009

„Lepšie vyzerajúce nákladné auto priťahuje viac biznisu,“ hovorí Shantanu Suman, grafický dizajnér, ktorý skúma tradíciu umenia nákladných áut v Indii. „Predstavte si, že kamión je ako pohyblivý bilbord. Cestuje z jednej strany krajiny na druhú a nesie posolstvo vodiča či majiteľa kamióna.“ Vodič kamióna v Indii vykonáva prácu, ktorá si vyžaduje dlhé mesiace na cestách a tieto mohutné vozidlá sa premenia na mobilné domy ďaleko od domova, vybavené poschodovými posteľami a fotografiami blízkych. „Keďže im chýbajú deti a manželky, radi si zdobia svoje nákladné autá ozdobami, ktoré im pripomínajú domov,“ vysvetľuje Suman.

Symbolika pokračuje na bohato maľovanom exteriéri s obrázkami bohov a bohýň, bollywoodskych hviezd a politických log, ktoré hovoria veľa o osobe za volantom. V závislosti od regiónu, z ktorého pochádzajú, stretnete hindskú, moslimskú, sikhskú a kresťanskú ikonografiu. „Maľba nákladných áut teraz prechádza transformáciou. Veľa vecí, ktoré boli kedysi ručne maľované, sa teraz nahrádza nálepkami,“ vysvetlil Suman.

Maľovanie truckov je však stále zručnosť, na ktorú sú umelci aj vodiči veľmi hrdí – a cesta sa ešte neskončila. Pre pakistanských a indických vodičov sú ich nákladné autá aj symbolom osobnej hrdosti. Umelecké vyzdobovanie áut je tu považované za ľudové umenie.

Zdroj
transport.sk
Back to top button