Motorizmus

Toyota znížila prognózu predaja v roku 2009 takmer o 7 %

Toyota Motor znížila prognózu predaja svojich automobilov v budúcom roku takmer o 7 %. Hlavnou príčinou sú vysoké ceny motorových palív, ktoré znižujú dopyt predovšetkým po veľkých úžitkových vozidlách.
 

Toyota, ktorá bojuje s General Motors (GM) o post najväčšieho svetového výrobcu a predajcu áut, predpokladá, že v roku 2009 po celom svete predá 9,7 milióna vozidiel. Pôvodne počítala s 10,4 milióna predanými automobilmi. Najziskovejšia svetová automobilka teda znížila svoju prognózu o 6,7 %. V tomto roku japonský koncern chce predať 9,5 milióna áut.
Toyota zastavila produkciu športovo-úžitkových áut Sequoia a pickupov Tundra v USA na tri mesiace, keďže 34-% nárast cien benzínu znížil odbyt áut v krajine na 15-ročné minimum. Namiesto toho prezident Toyoty počíta s rastom na rozvíjajúcich sa trhoch, ako je India, Čína a Brazília, ktorý by mal kompenzovať pokles v Severnej Amerike a Európe. Cena benzínu V USA sa pohybuje v blízkosti 4 USD (82,10 Sk) za galón (3,785 litra).
V Severnej Amerike plánuje Toyota v roku 2009 predať 2,7 milióna vozidiel namiesto pôvodne očakávaných 3 miliónov, odbyt v Japonsku by mal dosiahnuť 2,25 milióna namiesto 2,4 milióna a v Európe 1,3 milióna namiesto 1,45 milióna.

zdroj: TASR, foto: internet

Prečítajte si aj

Back to top button