Motorizmus

Škoda Enyaq pokorila Guinessove rekordy

Škoda Enyaq pokorila Guinessove rekordy. Okrem toho bola do Guinnessovej knihy rekordov zapísaná aj za najdlhší nepretržitý drift na ľade s elektromobilom.

Škoda vytvorila s SUV modelom Enyaq RS iV, druhým čisto elektrickým športovým vozidlom značky Škoda, dva oficiálne svetové rekordy v drifte na ľade. Komisár Guinnessovej knihy rekordov potvrdil rekordy v najdlhšom nepretržitom drifte na ľade a v najdlhšom nepretržitom drifte na ľade s elektromobilom. Rekordy pokoril motoristický novinár Richard Meaden na oválnej trati s dĺžkou 188,496 m na zamrznutom jazere Stortjärnen pri švédskom Östersunde vo štvrtok 19. januára 2023.

Prvý rekord, ktorý Škoda prekonala na jazere Stortjärnen, bol rekord v najdlhšom nepretržitom drifte automobilu na ľade. Richard Meaden s nedávno predstaveným SUV Enyaq RS iV vytvoril nový oficiálny rekord, v rámci ktorého udržal vozidlo v kontrolovanom sklze po dobu viac ako 15 minút, pričom prešiel 7,351 kilometra. Meadenov drift prekonal predchádzajúci rekord s dĺžkou 6,231 km, ktorý bol stanovený v Číne v roku 2022. Prekonaním prvého rekordu stanovil Meaden s vozidlom Enyaq RS iV zároveň aj druhý rekord, a to v najdlhšom nepretržitom drifte na ľade s elektromobilom.

Rekord bol stanovený za prítomnosti komisára Guinnessovej knihy rekordov. Na mieste bol ako svedok aj medzinárodný porotca driftu David Kalaš. Mladoboleslavská automobilka dosiahla rekord na štvrtý deň po mnohých tréningových jazdách s rôznymi typmi pneumatík. Na dosiahnutie dokonalého driftu auto počas piatich dní pri teplotách bod bodom mrazu absolvovalo celkovo 18 hodín driftovania.

Najdlhší nepretržitý drift na ľade s elektromobilom

Enyaq RS iV obstál v náročných podmienkach a počas 15 minút a 58 sekúnd rekordnej jazdy obišiel oválnu trať celkovo 39-krát. Počas jazdy dosiahol maximálnu rýchlosť 48,69 km/h a v najpomalšom bode sa pohyboval rýchlosťou 31,64 km/h. Štandardné sériové vozidlo určené na prelomenie rekordu bolo vybavené 20-palcovými kolesami z ľahkej zliatiny. Predné pneumatiky Däckproffsen 245/35 R20 (dodané spoločnosťou Michelin) použité na tejto akcii mali 600 hrotov s dĺžkou 5 mm, čo umožnilo na ľade s minimálnou priľnavosťou dosiahnuť lepšiu trakciu a ovládateľnosť.

Pneumatiky Nokian Hakkapelitta 255/45 R20 na zadných kolesách mali 300 hrotov s dĺžkou 2 mm umiestnených po celej ploche pneumatiky, čo sa na ľade s hrúbkou 40 cm ukázalo ako ideálna kombinácia. Získanie dvoch nových GUINESSOVÝCH SVETOVÝCH REKORDOV vracia značku Škoda, nového rekordmana Richarda Meadana i značku RS, do knihy rekordov.

V roku 2011 tento britský jazdec stanovil nový rýchlostný rekord na súši podľa predpisov Southern Californian Timing Association (SCTA) pre sériové vozidlo s preplňovaným motorom s objemom 2,0 litra, keď dosiahol rýchlosť 365 km/h. Rekordným vozidlom bola Škoda Octavia RS, ktorú poskytla Škoda UK, a jazda sa uskutočnila na legendárnej pláni Bonneville Salt Flats v USA.

Škoda Enyaq pokorila Guinessove rekordy

Enyaq RS iV obstál v náročných podmienkach a počas 15 minút a 58 sekúnd rekordnej jazdy obišiel oválnu trať celkovo 39-krát. Počas jazdy dosiahol maximálnu rýchlosť 48,69 km/h a v najpomalšom bode sa pohyboval rýchlosťou 31,64 km/h.

Štandardné sériové vozidlo určené na prelomenie rekordu bolo vybavené 20-palcovými kolesami z ľahkej zliatiny. Predné pneumatiky Däckproffsen 245/35 R20 (dodané spoločnosťou Michelin) použité na tejto akcii mali 600 hrotov s dĺžkou 5 mm, čo umožnilo na ľade s minimálnou priľnavosťou dosiahnuť lepšiu trakciu a ovládateľnosť.

Pneumatiky Nokian Hakkapelitta 255/45 R20 na zadných kolesách mali 300 hrotov s dĺžkou 2 mm umiestnených po celej ploche pneumatiky, čo sa na ľade s hrúbkou 40 cm ukázalo ako ideálna kombinácia.

Získanie dvoch nových GUINESSOVÝCH SVETOVÝCH REKORDOV vracia značku Škoda, nového rekordmana Richarda Meadana i značku RS, do knihy rekordov. V roku 2011 tento britský jazdec stanovil nový rýchlostný rekord na súši podľa predpisov Southern Californian Timing Association (SCTA) pre sériové vozidlo s preplňovaným motorom s objemom 2,0 litra, keď dosiahol rýchlosť 365 km/h. Rekordným vozidlom bola Škoda Octavia RS, ktorú poskytla Škoda UK, a jazda sa uskutočnila na legendárnej pláni Bonneville Salt Flats v USA.

V spolupráci
transport.sk
Zdroj
TS
Back to top button