Motorizmus

Silná česká koruna stiahla čistý zisk Škody Auto takmer o 25 %

Po rokoch rastu prichádza z českého mesta Mladá Boleslav prvá zlá správa. Čistý zisk automobilky Škoda Auto za prvé tri štvrťroky klesol o rozsiahlych 24,7 % na 8,66 miliardy Kč (10,75 miliardy Sk). Informuje o tom dnes český denník Hospodářské noviny.
      

Automobilka pritom ešte v polovici roka hlásila rast zisku, aj keď už vtedy upozorňovala, že jej silná koruna stiahla zisk o 2,3 miliardy Kč. "Za poklesom zisku stojí nadhodnotená koruna aj agresívne konkurenčné prostredie," povedal hovorca automobilky Jaroslav Černý.
Škoda mala totiž pre silnú korunu problémy nielen na zahraničných trhoch, ale aj doma. Dovozcovia áut mohli výrazne znižovať ceny a brať jej tak zákazníkov, ktorí by si predtým kúpili škodovku. Podiel automobilky na českom trhu tak ďalej klesal.
Nepretržitý rast predaja však v Škode neprerušili. Za prvých 9 mesiacov 2008 predali medziročne takmer o 15 % viac áut. Vo svete ich tak pribudlo 531.000. Produkcia vzrástla o vyše 11 % na 499.000 áut.
"V porovnaní s polročnými výsledkami je však už vidieť jasný pokles tempa rastu nášho predaja," komentoval výsledky člen predstavenstva Škody Auto Fred Kappler. "Momentálna neistota vzhľadom na ďalší vývoj krízy na finančných trhoch ovplyvňuje stále viac rozhodovanie našich zákazníkov, či si auto kúpia," dodal. Tržby spoločnosti klesli za 3 štvrťroky 2008 medziročne o 2,2 % na 158 miliárd Kč. Jedno predané auto tak bolo v priemere o 15 % lacnejšie ako v rovnakom období vlani.

zdroj: TASR, foto: internet

Prečítajte si aj

Back to top button