Motorizmus

Senát zrušil kľúčové hlasovanie o záchrannom balíčku pre automobilky v USA

Americké automobilky zápasiace o prežitie sa opäť posunuli bližšie k svojmu koncu, keď Senát v stredu zrušil hlasovanie o poskytnutí im záchranného úveru vo výške 25 miliárd USD (601,65 miliardy SKK).

Líder demokratov v americkom Senáte Harry Reid zrušil v stredu hlasovanie o záchrannom balíčku po tom, ako republikáni nesúhlasili s tým, aby peniaze putovali automobilkám z balíka za 700 miliárd USD určeného na pomoc finančnému sektoru. S tým nesúhlasí ani vláda prezidenta Georgea W. Busha. Obávajúc sa hospodárskej katastrofy, ak by sa automobilky zrútili, časť senátorov začala rýchlo pracovať na alternatívnom balíčku. Ak sa dohodnú, Reid je presvedčený, že by ho mohli zaradiť ešte do hlasovania Senátu o úpravách príspevkov v nezamestnanosti. Ako však dodal, nebude to jednoduché. Automobilky sa pritom snažili presvedčiť senátorov, že prípadný krach firiem by viedol k strate 3 miliónov pracovných miest. Spoločnosti do dnešných dní použili v 3. štvrťroku 2008 na základnú prevádzku zo svojej hotovosti 18 miliárd USD a General Motors (GM) ako aj Chrysler varovali, že bez peňazí ich do niekoľkých týždňov čaká bankrot.
"Myslím, že si nemôžme dovoliť taký luxus, ako je odkladanie záchranného úveru," povedal šéf GM Rick Wagoner. Iba Ford má podľa svojho výkonného riaditeľa Alana Mulallyho zatiaľ dosť peňazí na prežitie v roku 2009, no ako povedal šéf odborovej organizácie zamestnancov automobiliek United Auto Workers Ron Gettelfinger, bude mať veľké problémy, ak skrachujú jeho konkurenti. "Ak o ochranu pred veriteľmi na základe kapitoly 11 zákona o bankrote požiada jedna z automobiliek, stiahne so sebou minimálne jednu ďalšiu, ak nie rovno obe. Navyše, obávam sa, že len pri kapitole 11 sa to neskončí. Určite sa takáto automobilka nevyhne likvidácii," dodal Gettelfinger.

zdroj: TASR, foto: internet

Prečítajte si aj

Back to top button