Motorizmus

Rusko sa stalo najväčším európskym automobilovým trhom

Rusko v prvom polroku predstihlo Nemecko a stalo sa najväčším automobilovým trhom Európy, keď predaj vzrástol o 41 % na 1,65 milióna áut. Nemci za rovnaké obdobie kúpili 1,63 milióna automobilov. Ako dnes informovala audítorská spoločnosť PricewaterhouseCoopers, na raste v Rusku sa najväčšou mierou podieľal vysoký záujem o americké a ázijské autá.
 

Výdavky na nákup áut vzrástli v Rusku o 64 % na rekordných 33,8 miliardy USD (652,14 miliardy Sk), z toho 27 miliárd USD išlo na nákup áut zahraničných firiem na čele s americkým General Motors a juhokórejskou firmou Hyundai.
Rusko sa tak stalo európskou automobilovou jednotkou omnoho skôr než predpovedali automobilky. Je to najmä vďaka tomu, že zatiaľ čo predaj áut na západe stále klesá, v Rusku rastie trh už 10. rok po sebe.
Ešte koncom januára výkonný riaditeľ Renaultu Carlos Ghosn predpovedal, že Rusi predstihnú Nemcov do dvoch rokov a o nič presnejší nebol ani šéf európskych prevádzok Fordu John Fleming, ktorý 7. júna počítal, že sa im to najskôr podarí v roku 2009.
"Toto tempo rastu by malo pokračovať ešte dva až tri roky," povedal Michail Pak, analytik automobilového trhu vo firme IFC Metropol v Moskve. "Významným faktorom sú aj investície vlády do dopravnej infraštruktúry, čo v budúcnosti prispeje k vyššiemu záujmu o nové autá," dodal Pak.
Očakáva sa, že v prípade udržania súčasného tempa predaj áut v Rusku dosiahne v tomto roku 3,8 milióna kusov, tvrdí PricewaterhouseCoopers. Nemecko by nemalo presiahnuť 3,2 milióna predaných áut, čo znamená, že európske prvenstvo si Rusi podržia aj za celý rok 2008.
Podľa audítorskej firmy, ktorá vychádza z vlastnej štúdie, ako aj z ruských štatistík a informácií moskovskej poradenskej firmy ASM, sa bude Rusko v roku 2015 podieľať na celosvetovom raste predaja áut 20 %.
Až deväť z 10 najúspešnejších zahraničných automobiliek v Rusku sú ázijské a americké firmy. Celkovo najúspešnejšia je americká General Motors s modelmi Lanos, Aveo a Lacetti, za ňou nasleduje Hyundai s Accentom a Getzom. Na treťom mieste je americký Ford s modelmi Focus a Fusion.

Zdroj: TASR

Prečítajte si aj

Back to top button