Motorizmus

Popredné automobilky silno pociťujú dôsledky finančnej krízy

Popredné svetové automobilky, ako sú Toyota a BMW, silno pociťujú dôsledky finančnej krízy. Ako vo svojom dnešnom vydaní uvádza japonský hospodársky denník, prevádzkový zisk Toyoty by mal v prebiehajúcom obchodnom roku klesnúť asi o 40 % na 1,3 bilióna JPY (284,48 miliardy Sk). Japonský koncern pôvodne počítal s 1,6 bilióna JPY. Následkom tejto správy sa akcia Toyota prepadla takmer o 12 % na 3280 JPY.
 

Aj ďalšie japonské médiá priniesli správy, že najväčšia svetová automobilka bude pravdepodobne musieť výrazne smerom nadol korigovať svoje prognózy pre fiškálny rok 2008/09, ktorý sa končí 31. marca 2009.
Hovorca Toyoty uviedol, že pred zverejnením čísel za 2. kvartál v novembri nemôže uvedené informácie komentovať. Avšak dopyt po autách klesá v Amerike a Európe rovnako ako na rozvíjajúcich sa trhoch, ako je Čína, kde Toyota doteraz zaznamenávala rast. Iba v USA, ktoré sú najväčším svetovým automobilovým trhom, sa odbyt celej brandže v septembri medziročne prepadol o 27 %.
Toyoty sa súčasná situácia rovnako ako ostatných japonských exportérov dotýka dvojnásobne, keďže okrem poklesu dopytu znižuje ich zisky a tržby aj prudké posilnenie jenu. Toyota už predtým prognózovala pokles prevádzkového zisku o 29,5 % na 1,6 bilióna JPY. Podľa médií bude musieť automobilka svoju predpoveď skresať ešte viac.
Výrobca luxusných automobilov BMW zasa dnes v Mníchove informoval, že odbyt skupiny, do ktorej patria značky BMW, Mini a Rolls-Royce, sa v septembri medziročne prepadol o 14,6 % na 121.621 predaných áut.
Zdržanlivosť zákazníkov V USA a západnej Európe má negatívne následky predovšetkým na BMW, ale po dlhšom čase zaznamenala pokles predaj aj značka Mini. Za prvých 9 mesiacov je skupina stále v miernom pluse, keď celkovo predala 1,114 milióna vozidiel, čo je o 1,7 % viac ako v rovnakom období vlani. Kurz akcie BMW dnes predpoludním oslabil o 5 % na 23 eur (692,90 Sk).

zdroj: TASR, foto: internet

Prečítajte si aj

Back to top button