Motorizmus

Nissan zruší 1680 pracovných miest v Španielsku

Japonský výrobca áut Nissan dnes oznámil, že ruší 1680 pracovných miest vo svojom závode v španielskej Barcelone. Dôvodom je slabý dopyt, predovšetkým po dodávkach a terénnych autách.
 

Globálna ekonomická kríza a tiež nové, prísnejšie zákony o pokutách za prekročenie emisií oxidu uhličitého, mali za následok dramatické zníženie záujmu o terénne vozidlá a dodávky. Práve tie Nissan vyrábal v Barcelone.
Podľa najnovších štatistík predaj áut v Španielsku v septembri klesol medziročne o 32 %, v auguste dokonca o 41 %. Hlavným dôvodom je výrazné spomalenie španielskej ekonomiky.
Aj ďalší producenti áut v Španielsku: Ford, General Motors a Volkswagen v predchádzajúcich dňoch oznámili, že znížia počet pracovných miest vo svojich závodoch v tejto krajine.
Španielska ekonomika zatiaľ neupadla do recesie, aj keď jej to Medzinárodný menový fond a mnohí analytici predpovedali, ale spomalenie hospodárskeho rastu bolo prudšie ako v iných veľkých ekonomikách eurozóny a viac sa odrazilo na znížení spotrebiteľských výdavkov. Nissan začne s prepúšťaním zamestnancov na budúci rok.

zdroj: TASR, foto: internet

Prečítajte si aj

Back to top button