Motorizmus

Moskva má 3,5 milióna vozidiel; chýbajú jej parkovacie miesta

V Moskve je prihlásených do premávky 3,5 milióna vozidiel, ale v meste chýba vyše 1,5 milióna garážových parkovacích miest. Cena za garáž sa šplhá do závratnej výšky, v niektorých prípadoch stojí aj parkovacie miesto viac než štandardný byt.
 

Nedostatok parkovacích miest súvisí s historickým vývojom Moskvy. Kedysi boli vozidlá prepychom, ťažko dostupným tovarom pre bežného človeka. Mesto ich preto nestavalo, generálny plán hlavného mesta s nimi nerátal.
V novom generálnom pláne ruskej metropoly sa teraz už počíta s tým, že bežná rodina bude mať jedno vozidlo, menší podnikatelia dve a najbohatší tri i viac. Napríklad v obytnom komplexe Cézar sa ráta s tým, že niektorí jeho obyvatelia budú mať v podzemných garážach k dispozícii až desať parkovacích miest.
Silný dopyt po garážach ovplyvňuje aj cenu parkovacieho miesta. Ľudí v okrajových oblastiach Moskvy stojí garáž  do 40.000 USD (771.200 Sk) a v domoch obývaných podnikateľmi sa za ňu platí 65.000 USD a viac. Veľa však záleží od polohy obydlia v meste. V obytných blokoch na Kutuzovovskej riviére sa začína so sumou 100.000 USD. V elitných domoch sa za získanie parkovacích miest platí najmenej 200.000 USD.
Koniec rozvoja osobnej automobilovej dopravy je aj v Moskve v nedohľadne; mnohí znalci situácie hovoria len o jeho začiatku. Problém garáží a parkingu vôbec sa bude len zostrovať. Jeho riešenie nie je vôbec ľahké a už vôbec nie lacné. Napríklad výstavba podzemného parkoviska pod Tverskou ulicou bude stáť okolo 4 miliárd RUB (3,27 miliardy Sk).

Zdroj: TASR

Prečítajte si aj

Back to top button