Motorizmus

Mercedes-Benz ponúka podporu pri výrobe medicínskeho vybavenia

Značka Mercedes-Benz je pripravená: pandémia COVID-19 sa týka nás všetkých. Práve v takýchto časoch je pre výrobcu vozidiel Mercedes-Benz dôležité, aby si plnil svoju povinnosť voči spoločnosti. Koncern preto ponúkol svoju podporu pri výrobe medicínskeho vybavenia. 3D tlačiarňami možno zhotovovať jednotlivé konštrukčné diely, ktoré sú v súčasnej dobe pandémie COVID-19 tak veľmi potrebné v medicínskej technike.

„S naším mimoriadne odborným tímom a našimi dlhoročnými skúsenosťami s technológiou 3D tlače sme pripravení prispieť k výrobe medicínskych prístrojov,“ tvrdí Jörg Burzer, člen predstavenstva spoločnosti Mercedes-Benz AG, zodpovedný za riadenie výroby a zásobovacieho reťazca. „Z tohto dôvodu komunikujeme aj s vládou spolkovej krajiny Bádensko-Württembersko. S našimi odbornými a špeciálnymi znalosťami sme pripravení vyrábať. Teraz je na rade oblasť medicínskej techniky, aby sa na nás obrátila. Naše 3D tlačiarne sú v každom prípade k dispozícii.“

Mercedes-Benz zbiera skúsenosti s výskumom a použitím aditívnej výroby už približne 30 rokov. V oblasti osobných motorových vozidiel sa 3D tlač používa často pri výrobe prototypov a malosériovej výrobe.
Mercedes-Benz už dnes vyrobí pomocou 3D tlačiarní približne 150 000 plastových a kovových konštrukčných dielov za rok. Túto kapacitu teraz možno využiť naplno. Môžu sa pritom využívať všetky bežné procesy 3D tlače – od stereolitografie (SLA) cez selektívne laserové sintrovanie (SLS) a modelovanie tenkých vrstiev taveného materiálu (FDM) až po tlač kovu, teda selektívne tavenie laserom (SLM).

Keď je tlač dokončená, komponent je „vybalený“ a vyčistený.

O aditívnej výrobe

Pri aditívnej výrobe sa v „tlačiarni“ tvoria vrstvením digitálne vyvinuté konštrukčné diely. Východiskovým materiálom sú okrem iného plastový a kovový prášok či živica, ktoré sa roztavia pomocou zdroja energie, spravidla jedným alebo viacerými lasermi. Po dokončení jednej vrstvy sa automaticky aplikuje nová vrstva a proces spevňovania začína odznovu. Celý proces sa opakuje dovtedy, kým nevznikne trojrozmerný konštrukčný diel.

V spolupráci
Daimler
Zdroj
Tlačová správa

Prečítajte si aj

Back to top button