Motorizmus

Mercedes-Benz Marco Polo dostane systémy MBUX a MBAC

Kompaktný obytný automobil, Mercedes-Benz Marco Polo, už minulý rok zaujal motorovými a dizajnovými aktualizáciami v rámci modelu. Intuitívny infotainment MBUX (Používateľský zážitok Mercedes-Benz), známy z rozličných modelov osobných motorových vozidiel značky Mercedes-Benz, sa na jar 2020 dostane aj do obytného automobilu Marco Polo.

Paralelne so zavedením systému MBUX prebehne aj integrácia novovyvinutého modulu rozhrania MBAC (Pokročilé ovládanie Mercedes-Benz). MBAC umožňuje centrálne ovládanie mnohých funkcií obytnej časti, ako napríklad svetla alebo vyhrievania prostredníctvom dotykového displeja v kokpite alebo cez aplikáciu v chytrom telefóne. Marco Polo sa tak stáva chytrou domácnosťou na kolesách. Pod hashtagom #vanlife približuje na instagrame medzičasom už viac ako 6 miliónov obrázkov životný štýl v transportéri.

MBUX: ešte viac zábavy a inteligentnej mobility
Spolu so základným vozidlom, Triedou V, dostal kompaktný obytný automobil Mercedes-Benz Marco Polo začiatkom roka 2020 infotainment MBUX, ako prvok základnej výbavy. Jeho vrcholom je koncepcia ovládania, predovšetkým dotykový displej s vysokým rozlíšením, ako aj ovládanie hlasom, ktoré disponuje vysokou úrovňou porozumenia reči. Systém rozpozná dokonca aj nepriame výzvy, ako „Je mi zima“. Asistent s hlasovým ovládaním sa aktivuje tlačidlom na volante alebo príkazom „Hey Mercedes“ (Ahoj, Mercedes).

Zavedením systému MBUX sa optimalizovalo napájanie prúdom pre externé prístroje. Tablety alebo mobilné telefóny možno nabíjať prostredníctvom USB typu C, a to so všetkými výhodami, ktoré poskytuje štandard USB typu C, ako napríklad zvýšený nabíjací prúd. Vďaka platformám Apple CarPlay a Android Auto možno na centrálnom displeji zrkadliť používateľské rozhrania všetkých chytrých telefónov s bežnými operačnými systémami.

Aj služby Mercedes me connect, ktoré sú v obytnom automobile Marco Polo k dispozícii už štyri roky, dosahujú vďaka zavedeniu systému MBUX v roku 2020 novú úroveň kvality. Patria k nim bezplatné základné služby ako Manažment údržby, Nehodový a poruchový manažment či Diagnostika na diaľku a Diagnostika vozidla na diaľku. Na želanie sú k dispozícii takzvané služby nastavenia vozidla. Tie umožňujú napríklad diaľkové dopytovanie tlaku v pneumatikách alebo stavu paliva. K ďalším službám, ktoré sa dodávajú na želanie, o.i. patria:

– Monitorovanie vozidla, ktoré poskytuje napríklad geografické monitorovanie vozidla a lokalizáciu vozidla
– Navigácia, ktorá okrem iného poskytuje informácie ako predpoveď počasia a odosielanie trás a bodov záujmu do vozidla
– Multimédiá zahŕňajúce napríklad internet vo vozidle
– Služby možno vyvolať cez MBUX, ako aj prostredníctvom aplikácie pre chytrý telefón.

MBAC pre bývanie s chytrými riešeniami v obytnom automobile Marco Polo
Mercedes-Benz Marco Polo disponuje od začiatku roka 2020 nielen infotainmentom MBUX a aktualizovanými službami Mercedes me connect v sériovej výbave, ale aj inovatívnym modulom rozhraní s názvom Pokročilé ovládanie Mercedes-Benz, v skratke MBAC. Tým sa stáva inteligentným mobilným domovom. Pomocou dotykového displeja s uhlopriečkou 10,25 palca v kokpite, ako aj aplikácie pre chytrý telefón možno centrálne a intuitívne ovládať rôzne funkcie obytnej časti.kontrola stavov hladiny pitnej a odpadovej vody

Mercedes-Benz v odvetví obytných automobilov a vozidiel na voľný čas
Odvetvie obytných automobilov a vozidiel na voľný čas zažíva boom. Na celom svete, v Európe a predovšetkým v Nemecku. V roku 2019 sa v tomto odvetví s približne 81 000 prvými prihláseniami vozidla a nárastom o 13,6 percenta v porovnaní s minulým rokom dosiahol nový rekordný odbyt (Zdroj: CIVD). Odvetvie pritom čoraz viac oslovuje mileniálov. Pod hashtagom #vanlife približuje na instagrame viac ako 6 miliónov obrázkov životný štýl v transportéri.

Pre značku s hviezdou predstavuje odvetvie obytných automobilov a vozidiel na voľný čas od roku 1984 mimoriadne dôležitý segment. Vtedy predstavil Mercedes-Benz svoj vlastný obytný automobil, Marco Polo, ktorý bol založený na Brémskom transportéri (209 D). Od roku 2014 je obytný automobil Marco Polo založený na Triede V a okrem iného je vybavený otočným sedadlom vodiča a spolujazdca, lavicou na sedenie/ležanie, výsuvnou strechou so stropnou posteľou, kuchynskou linkou a skriňou na šaty.

Od roku 2017 sa rodina Marco Polo skladá z troch modelov. V portfóliu sa okrem samotného obytného automobilu Marco Polo nachádzajú aj Marco Polo HORIZON a Marco Polo ACTIVITY. Ide o takzvané vozidlá na voľný čas, ktoré disponujú otočným sedadlom vodiča a spolujazdca, lavicou na sedenie/ležanie, ako aj výsuvnou strechou so stropnou posteľou.

Okrem vlastnej rodiny obytných a voľnočasových vozidiel Marco Polo ponúka Mercedes-Benz so svojím veľkým transportérom Sprinter obľúbené základné vozidlo pre konštruktérov nadstavieb obytných automobilov. Sprinter oslavuje tento rok svoje 25. narodeniny.

Prečítajte si aj

Back to top button