Motorizmus

Lifestylová modernizácia úspešného modelu Mercedes-AMG GT 4-dverové kupé

Celosvetovo úspešný model AMG GT 4-dverové kupé bude teraz ešte individuálnejší, čím posilní svoju pozíciu dokonalého automobilového spoločníka pre všetky životné situácie. Exkluzívna edícia zdôrazňuje rozmanitý charakter štvordverového športového vozidla.

K nej sa pridáva rozšírený výber kolies, poťahov čalúnenia, ozdobných prvkov, farieb exteriéru, ako aj novo vyladený podvozok s ešte väčším rozpätím medzi športovými vlastnosťami a komfortnosťou. Vďaka rozsiahlej modernizácii z minulého leta je už model AMG GT 4-dverové kupé po technologickej stránke na najmodernejšej úrovni.

Medzi novinky patria aktualizované asistenčné jazdné systémy, ako aj sériový širokouhlý kokpit spolu s multimediálnym systémom MBUX s ukazovateľmi a funkciami špecifickými pre modely AMG. Spočiatku budú nové modely k dispozícii ako 6-valcové varianty, ktoré prídu k európskym obchodníkom už v auguste.

Tretie vozidlo kompletne vyvinuté značkou Mercedes-AMG je pokračujúcim príbehom úspechu. Model AMG GT 4-dverové kupé prilákal nové skupiny zákazníkov a podarilo sa mu vzbudiť množstvo sympatií voči značke. Kombinuje maximálnu dynamiku jazdy športového vozidla AMG GT so zvýšenou mierou praktickosti pri každodennom používaní vďaka svojim štyrom dverám a miestu až pre piatich cestujúcich.

Sofistikovaný vzduchový podvozok, aktívne riadenie zadnej nápravy, plne variabilný náhon na všetky kolesá a moderná celková koncepcia očarujú zákazníkov po celom svete. Keďže model je držiteľom rekordu s najlepším časom na okruhu Nürburgring-Nordschleife je jasné, že technika a naladenie sú na najvyššej úrovni a vo svojom segmente určujú štandardy.

Aj v interiéri určuje konštrukčný rad vyššie štandardy vďaka kvalitnej a precíznej úprave všetkých povrchov a komponentov, inovatívnym displejovým ovládacím prvkom, tlačidlám na volante či mnohým konfiguráciám sedadiel a výbav.

Konštrukčný rad ponúkal pôsobivé množstvo možností individuálneho prispôsobenia aj predtým – od troch konfigurácií sedadiel vzadu cez výber balíkov výbavy až po individuálne prvky výbavy špecifické pre AMG. Teraz sa k tomu pridávajú ďalšie atraktívne možnosti výberu.

„Náš model AMG GT 4-dverové kupé neustále udržiavame po stránke techniky na špičkovej úrovni. S aktuálnou modernizáciou a exkluzívnou edíciou oslovujeme cieľové skupiny, ktoré kladú najväčší dôraz na individualitu a expresívny životný štýl. Vďaka tomu ďalej rozvíjame svoj profil značky „výkonnostného luxusu“ a dokladáme to aj produktami a prvkami výbavy prispôsobenými na mieru. Okrem toho v tomto modeli čoskoro predstavíme náš prvý hybrid E PERFORMANCE, čím posunieme vpred elektrifikáciu hnacieho ústrojenstva,“ tvrdí Philipp Schiemer, predseda vedenia spoločnosti Mercedes-AMG GmbH.

Dizajn šesťvalcových variantov zostáva nezmenený, prednú časť však možno na želanie pripodobniť vzhľadu osemvalcových modelov.

Pre všetky modely sú k dispozícii tri nové farby exteriéru: spektrálna modrá metalíza, spektrálna modrá magno (matný lak) a kašmírová biela magno (matný lak). Celkovo je teraz k dispozícii päť matných lakov, päť metalických tónov a dva jednovrstvové laky. O ešte športovejší vzhľad sa stará nový balík AMG Night II, ktorý sa dodáva na želanie.

Vertikálne lamely v obložení chladiča špecifickom pre AMG sú v tomto prípade vyhotovené v tmavom chróme. Vzadu sa nachádzajú výrazné prvky, ako logo AMG, hviezda Mercedes a označenie typu v čiernej farbe. To isté platí pre nápisy na predných blatníkoch. Novinkou je okrem toho aj kombinácia balíka Night a balíka uhlíkových vlákien.

Novo naladený podvozok AMG RIDE CONTROL+ je aj naďalej založený na viackomorovom vzduchovom pružení a je skombinovaný s adaptívnym, elektronicky riadeným nastavovaním tlmenia. Tento systém tlmenia je úplne nový: po prvýkrát sa používajú dva takzvané obmedzovacie ventily tlaku.

Pomocou týchto plynulo regulovateľných ventilov umiestnených mimo tlmičov možno silu tlmenia ešte presnejšie prispôsobiť rôznym jazdným podmienkam a jazdným programom: jeden ventil riadi ťažný stupeň, teda silu, ktorá vzniká pri vypružení kolesa, a druhý ovláda tlačný stupeň, ktorý vzniká pri zapružení kolesa.

Regulácia ťažných a tlačných stupňov prebieha nezávislé od seba. Táto technológia umožňuje na jednej strane zvýšiť úroveň komfortu a na druhej strane poskytnúť ešte športovejšiu dynamiku jazdy. Cestujúci sú vo výsledku vďaka tomu takmer úplne izolovaný od nerovností na vozovke. Karoséria je aj napriek tomu maximálne stabilizovaná.

Vodič si môže základné nastavenie predvoliť prostredníctvom jazdných programov AMG DYNAMIC SELECT: stlačením tlačidla sa zmenia jazdné vlastnosti napríklad od úplne dynamických v režime Šport+ až po pokojné plachtenie v nastavení Komfort. Okrem toho si možno naladenie prispôsobiť nezávisle od jazdných programov samostatným tlačidlom v troch stupňoch.

Medzi ďalšie nové hardvérové komponenty, ktoré dostal podvozok už v roku 2020, patria nové ložiská pomocného rámu, ložko kĺbovej hlavy, vonkajšie ložiská tlačných ramien, vnútorné a vonkajšie ložiská ťažných ramien na zadnej náprave. Tento balík cielene znižuje tuhosť ložiska. Ďalej sa pridávajú nové, asymetrické ložiská ťažných ramien na prednej náprave s rôznymi tuhosťami v rôznych účinných oblastiach. Aj týmto opatrením sa podarilo dosiahnuť vyššiu pozdĺžnu deformačnú poddajnosť, a to bez straty presnosti a spätnej väzby v riadení.

Zákazníci majú navyše k dispozícii ešte širší výber kolies AMG. Medzi ne patria nové 20-palcové disky z ľahkej zliatiny s dizajnom 10 zdvojených lúčov alebo mimoriadne vkusné športové 21-palcové kované disky s dizajnom 5 zdvojených lúčov. Na želanie sú teraz k dispozícii aj červené brzdové strmene pre 6-valcové modely.

Väčší výber interiérových prvkov výbavy

Aj pri modernizácii interiéru sa pozornosť venovala ešte väčšej miere osobných možností výberu. Nové farby zvýrazňujú športovú alebo luxusnú stránku modelu AMG GT 4-dverové kupé – napríklad nová kombinácia kože napa Exklusiv v titánovej sivej/čiernej s kontrastnými ozdobnými švami v žltej alebo ušľachtilá koža napa Exklusiv vo farbe hľuzovková/čierna vo vyhotovení STYLE (kosoštvorcové prešívanie).

Okrem obľúbených dvojfarebných sedadiel rozširuje portfólio interiéru päť ďalších farieb vo vyhotovení koža napa Exklusiv STYLE: sienová hnedá, klasická červená, jachtová modrá, sýtobiela a nevská sivá. Predné a zadné sedadlá sú v tomto prípade jednofarebné v príslušnej farbe výbavy, rovnako aj lakťové opierky na dverách a veniec volantu. Podlahové rohože s ladiacim farebným koženým lemovaním a vyšitým logom AMG dotvárajú ušľachtilý charakter ručnej práce.

Nový volant AMG Performance s dizajnom zdvojených ramien

Novonavrhnutý volant AMG Performance ponúka tiež hmatateľnú a viditeľnú pridanú hodnotu. S výrazným dizajnom zdvojených ramien a plynulo integrovanými dotykovými plochami. Tri zaoblené zdvojené ramená sú kombináciou stability a ľahkosti. Dolu sploštený veniec volantu potiahnutý kožou napa alebo kombináciou kože napa a mikrovlákna DINAMICA môže byť na želanie vyhrievaný.

Okrem toho sa v ňom nachádza snímacia rohož, ktorá zisťuje, či má vodič ruky na volante. Keď vodič na určitý čas pustí volant, spustí sa séria výstražných signálov, ktorá pri ďalšej nečinnosti vodiča aktivuje asistenta núdzového zastavenia.

Medzi optické zaujímavosti patria dotykové plochy, ktoré sú plynulo integrované do horizontálnych zdvojených ramien volantu. Taktilné pomôcky v oblasti symbolov uľahčujú ovládanie. Pomocou ľavej snímacej plôšky na hornom ramene volantu sa ovláda združený prístroj, snímacia plôška vpravo slúži na ovládanie multimediálneho displeja.

Spodné ramená volantu obsahujú prvky na ovládanie tempomatu/systému DISTRONIC (vľavo) a telefónu/zariadenia na hlasitý hovor/prispôsobovania hlasitosti (vpravo).

Sériové tlačidlá AMG na volante majú ešte brilantnejšie displeje s novými ikonami a obe sú teraz okrúhle. Možno nimi, ako obvykle, s novým vzhľadom ovládať dôležité jazdné funkcie a jazdné programy, a to bez toho, aby musel vodič zložiť ruky z volantu. Pomocou hliníkových radiacich páčok vľavo a vpravo za vencom volantu možno ručne radiť jednotlivé stupne prevodovky AMG SPEEDSHIFT MCT 9G. Na ešte precíznejšie radenie sú radiace páčky väčšie a umiestnené sú nižšie.

Zákazníci si tiež môžu vybrať zo širokej ponuky ozdobných prvkov. Novinkou je výbava na želanie s drevom s otvorenými pórmi v antracitovej farbe na prístrojovej doske, obložení dvier, ako aj stredovej konzole, kde sa kombinuje s tieňovo strieborným lemovaním, čo zdôrazňuje športovú, ale aj luxusnú stránku 4-dverového športového vozidla.

Luxus pre individualistov: model s edíciou s rozsiahlymi balíkmi výbavy

Exkluzívny model s edíciou zvýrazňuje luxusnú stránku modelu AMG GT 4-dverové kupé. Je k dispozícii pre všetky motorizácie a je sériovo skombinovaný s balíkom stylingu V8. Exkluzívny lak v tmavom farebnom odtieni drahokamu rubelitová červená odzrkadľuje sebavedomú extravaganciu, ktorá dokonale ladí s exteriérovým balíkom vo vysokolesklej chrómovej farbe a novými 21-palcovými kovanými diskami AMG osústruženými do leskla s dizajnom 5 zdvojených lúčov, lakovanými v striebornej farbe. Sériové inscenovanie svetla dotvára lifestyleový charakter exteriéru.

Voliteľná panoramatická strecha prepúšťa množstvo svetla do interiéru, ktorý je vyhotovený v novej koži napa Exklusiv vo farbe nevská sivá. Interiéru dokonale sekunduje volant AMG Performance v koži napa v nevskej sivej/čiernej. Nové drevené ozdobné prvky s otvorenými pórmi vo vyhotovení v sivom jaseni, prahové lišty osvetlené vo farbe karosérie či plaketa AMG Edition na prístrojovej doske podčiarkujú celkový luxusný dojem.

Zdroj
transport.sk
Editor
TS

Prečítajte si aj

Back to top button