Motorizmus

GM sa snažia urýchliť rokovania o fúzii

Stratové americké automobilky General Motors (GM) a Chrysler sa snažia urýchliť rokovania o fúzii. Príčinou sú nadchádzajúce prezidentské voľby v USA. Dúfajú totiž, že počas volebnej kampane môžu získať od oboch prezidentských kandidátov väčšiu podporu pre svoje plány. Vo svojom víkendovom vydaní o tom informoval denník Detroit News s odvolaním sa na zdroje z koncernov. V prípade zrealizovania fúzie by vznikla najväčšia svetová automobilka.

Obe strany sa podľa denníka v piatok opäť stretli. GM v súčasnosti mesačne zaznamenáva stratu okolo 1 miliardy USD (22,6 miliardy Sk) a koncern musel už viackrát poprieť špekulácie o potenciálnej nesolventnosti. Najväčší americký výrobca áut má eminentný záujem o hotovostné rezervy Chrysleru vo výške takmer 12 miliárd USD, ako sa píše v správe Detroit News. Okrem toho si sľubuje vysoké úspory.
Čas hrá proti GM, ktorý naďalej zaznamenáva miliardové straty. Počas ostatného 3,5 roka dosiahli celkové straty koncernu 66 miliárd USD. Automobilka predloží najnovšie kvartálne výsledky v najbližších týždňoch.
Niektorí manažéri GM a mnohí analytici nedokážu pochopiť, aký zmysel by mohla mať fúzia dvoch krízou zmietaných automobiliek. Ako o alternatíve sa pre Chrysler stále častejšie spomína francúzsky koncern Renault. Väčšinový akcionár Chrysleru a finančný investor Cerberus podľa vlastných slov v súčasnosti rokuje s viacerými potenciálnymi partnermi.

zdroj: TASR, foto: internet

Prečítajte si aj

Back to top button