Motorizmus

Cestné mýto v Česku už prinieslo 10 miliárd Kč

Mýto sa v Českej republike vyberá od prvého januára minulého roku a doteraz ťažké kamióny a autobusy nad 12 ton zaplatili za využívanie diaľnic, rýchlostných ciest a vybraných úsekov ciest prvej triedy 10 miliárd Kč (12,17 miliardy Sk). Uviedol to generálny riaditeľ spoločnosti Kapsch Karel Feix. Dodal, že tento rok príjmy z mýta v porovnaní s vlaňajškom rastú asi o 25 %. Doteraz priniesli 4 miliardy Kč a do konca roka sa očakáva ešte príjem 2,5 miliardy Kč.
 

Majitelia platia mýto za 330.000 svojich vozidiel. Úspešnosť výberu v dlhodobom priemere dosahuje okolo 98 %.
 V budúcom roku sa počet vozidiel, za ktorých jazdy po diaľniciach a iných cestách sa bude platiť mýto, zvýši asi o 100.000 až 150.000. Potrebným elektronickým zariadením budú musieť byť vybavené aj vozidlá do 3,5 tony.
České ministerstvo dopravy už dlhší čas skúma ekonomickú opodstatnenosť rozšírenia výberu mýta aj na cesty nižších tried. V krajine môže byť spoplatnená jazda vozidiel až na 40.000 kilometroch ciest. Praha chce zase spoplatniť jazdy vozidiel po svojich komunikáciách už v roku 2010 tak, ako to robí Londýn alebo Santiago de Chile.

zdroj: TASR, foto: internet

Prečítajte si aj

Back to top button