Motorizmus

Americký miliardár Kerkorian opäť znížil svoj podiel vo Forde

Americký investor Kirk Kerkorian znížil za ostatný týždeň svoj podiel v automobilke Ford na 4,89 %. Informovala o tom dnes jeho investičná spoločnosť Tracinda. Je to ďalší predaj akcií zo strany Kerkoriana po tom, čo minulý týždeň oznámil, že sa zbavil akcií Fordu v celkovej hodnote 18 miliónov USD (441,04 milióna SKK) a nevylučuje predaj celého, vtedy ešte 6-% podielu v druhej najväčšej americkej automobilke. Ďalší predaj akcií je pre Ford nepríjemnou záležitosťou, pretože nedávne Kerkorianove investície do firmy sa považovali za prejav dôvery v reštrukturalizačnú stratégiu vedenia. 
      

Podľa analytikov terajšie zbavovanie sa akcií znamená, že Ford fakticky stratil potenciálny zdroj likvidity v čase, keď finančná kríza a s ňou spojené oslabovanie ekonomiky ju oberajú o dôležité finančné fondy. Hodnota akcií firmy klesla od júna, keď Kerkorian zvýšil svoj podiel na 6,5 % a vyhlásil, že podporí úsilie spoločnosti o reštrukturalizáciu kapitálovou injekciou, už o 60 %. Podľa dnešného oznámenia spoločnosti Tracinda predal Kerkorian na otvorenom trhu od 21. do 27. októbra 26,4 milióna akcií Fordu v priemere za 2,01 USD/akcia. To znamená, že miliardárovi ostáva vo Forde menej ako 5 % a nemusí tak informovať o ďalších pohyboch v rámci svojich investícií Komisiu pre burzy a cenné papiere.
Okrem problémov pre Ford bude mať predaj akcií nemalé finančné dôsledky aj pre samého Kerkoriana. Miliardár kupoval akcie automobilky v priemere po 7,1 USD/akcia a za svoj podiel vo firme zaplatil viac než 1 miliardu dolárov. Teraz sa ich zbavuje za podstatne nižšiu cenu, keďže počíta s ďalším zhoršovaním pozície spoločnosti. Automobilka zaznamenala za 2. štvrťrok tohto roka stratu 8,7 miliardy USD a očakáva sa, že za 3. štvrťrok bude táto ešte vyššia.

zdroj: TASR, foto: internet

Prečítajte si aj

Back to top button