Letecká doprava

USA: letiská by mohli v čase špičky zvýšiť pristávacie poplatky

Prehustené americké letiská by mohli žiadať od aerolínií v čase najväčšej dennej dopravnej špičky vyššie pristávacie poplatky. Tým by sa vyriešil problém s častým meškaním lietadiel. Informovala o tom dnes na summite o energetike a leteckých službách vo Washingtone americká ministerka dopravy Mary Petersová.    

"Poplatky pomôžu leteckej doprave zvýšiť efektívnosť," povedala Petersová. Ministerka už v januári, keď prvýkrát s týmto návrhom prišla, kritizovala letecké spoločnosti za rozsiahle meškania, ktoré boli v minulom roku druhé najvyššie v histórii americkej leteckej dopravy.
Petersová chce presadiť, aby poplatky, ktoré letiská stanovujú, mohli vychádzať aj z iných faktorov ako len z hmotnosti lietadla. Podľa Federálneho úradu pre letectvo viac než 500 amerických letísk zarobilo v roku 2006 na pristávacích poplatkoch 2,64 miliardy USD (50,88 miliardy Sk).  
Pre aerolínie, ktoré zápasia s existenčnými problémami, je to nepríjemná správa, no možno aj v prípade presadenia návrhu ministerky ich letiská nechajú dýchať.    
Letiská síce podporujú vo všeobecnosti zvýšenie poplatkov v čase dopravnej špičky, ale ako povedal prezident Americkej asociácie letísk Chip Barclay, zatiaľ nepočul, že by sa k niečomu takému chystali, keďže aerolínie samy musia pre vysoké ceny pohonných látok znižovať počet letov.

Zdroj: TASR

Prečítajte si aj

Back to top button