Letecká doprava

Talianski investori opustili rokovania, Alitalia blízko krachu

Talianski investori na čele s Robertom Colaninnom odstúpili z rokovaní o záchrane Alitalie a taliansky národný prepravca je tak ku krachu bližšie než kedykoľvek predtým.
 

"Po siedmich dňoch rokovaní už neexistujú podmienky na pokračovanie rozhovorov," oznámila mailom Colaninnova spoločnosť Compagnia Aerea Italiana. Ako dodala, "zdá sa, že odbory si neuvedomujú, v akej dramatickej situácii sa Alitalia nachádza". 
Ako povedal minister práce Maurizio Sacconi, situácia je "mimoriadne znepokojujúca," no verí, že sa ešte dá zvrátiť.
Odbory Alitalie odmietli prijať návrh skupiny talianskych investorov, ktorý počítal s prepustením 3250 ľudí, vysokými škrtmi na platoch a so zrušením neziskových divízií vrátane divízie nákladnej dopravy a divízie údržby. Firma pritom v prvom polroku strácala denne už okolo 3 miliárd USD (65,18 miliardy Sk).
Odborári spolu s vtedajšou opozíciou na čele so Silviom Berlusconim pritom stáli aj za odchodom najväčšej európskej leteckej spoločnosti Air France-KLM, ktorá mala záujem o kúpu Alitalie na začiatku roka. Silvio Berlusconi, ktorý sa medzitým stal premiérom, v apríli sľúbil, že Alitalii privedie talianskych kupcov, aby sa nedostala do zahraničných rúk. To síce splnil, no odbory už stihli odradiť aj domácich investorov.
Odborárom najviac prekáža fakt, že záchranný plán im zoberie z platov až okolo 40 %, zatiaľ čo oni sú ochotní ísť s platmi dolu maximálne o 20 %.
Neodradilo ich ani varovanie konkurzného správcu Augusta Fantozziho, ktorý varoval, že ak rokovania zlyhajú, aktíva Alitalie posunie do likvidácie a úradom oznámi masové prepúšťanie.
 

zdroj: TASR, foto: internet

Prečítajte si aj

Back to top button