Letecká doprava

Ryanair po takmer 4 mesiacoch začal opäť lietať z Bratislavy

Takmer po 4 mesiacoch od zákazu civilných letov (od 13. marca) spustil dnes najväčší letecký dopravca, ktorý prevádzkuje priame pravidelné lety z Bratislavy, svoju prevádzku z Letiska M. R. Štefánika. Po necelých 4 mesiacoch uzemnenia svojej flotily z dôvodu koronavírusu dnes odleteli s Ryanairom z letiska v Bratislave prví cestujúci do Burgasu v Bulharsku a na Pafos na Cypre.

Dopravca Ryanair plánoval už od 1. júla spustiť po 3,5 mesiaci od zákazu civilných letov pravidelné lety z Bratislavy, keďže od júla začal prevádzkovať 1 000 letov denne v rámci celej svojej európskej siete liniek. Avšak keďže Slovensko dovtedy neotvorilo hranice s Veľkou Britániou, Írskom, Španielskom, svoje plánované lety do Birminghamu, Edinburghu, Manchesteru, Londýna, Dublinu, Malagy, na Malorku a z nich zatiaľ nemohol uskutočniť.

Prečítajte si aj

„Ryanair je náš dlhodobý, stabilný partner, tento rok oslávime v októbri 15 rokov, odkedy začal prvýkrát lietať z Bratislavy, 6 rokov tu má aj svoju základňu. Sme radi, že po 4 mesiacoch uzemnenia flotily kvôli koronavírusu mohol opäť začať lietať z Letiska M. R. Štefánika. Dopravca zredukoval v rámci celej európskej siete svojich liniek počet letov na toto leto na približne 40 % svojich pôvodných letov. Z Bratislavy bolo vlani v ponuke 26 pravidelných liniek Ryanairu, tento rok v lete plánuje obnoviť len 12 liniek. Z nich sú však 4 do destinácií vo Veľkej Británii, z ktorej aj naďalej platí zákaz letov,” vyjadril sa generálny riaditeľ a predseda predstavenstva Letiska M. R. Štefánika Jozef Pojedinec.

Od polovice júla sa má spustiť aj charterová letecká doprava (FOTO: BTS)

Letový poriadok Ryanairu z Bratislavy od spustenia letov od júla:

  • Cyprus – Pafos (lety povolené, prvý let 4. júla)
  • Bulharsko – Burgas (lety povolené, prvý let 4. júla)
  • Grécko – Solún, Korfu (lety povolené, prvý let 6. júla do Solúna, 7. júla na Korfu)
  • Írsko – Dublin (lety povolené až po 6. júli, prvý let 8. júla)
  • Španielsko – Palma de Malorka, Malaga (lety povolené až po 6. júli, prvý let 7. a 10. júla)
  • Taliansko – Alghero na Sardínii (lety povolené až po 6. júli, prvý let 11. júla)
  • Veľká Británia – Londýn, Birmingham, Edinburgh, Manchester – (lety zakázané)
Ryanair obnovil lety z a do Bratislavy po takmer štvormesačnej pauze spôsobenej pendémiou ochorenia COVID-19 (FOTO: BTS)

Spustenie letnej dovolenkovej charterovej sezóny a letov cestovných kancelárií

„Od polovice júla očakávame aj spustenie letnej charterovej dovolenkovej sezóny, keďže odvtedy už predávajú lety pre dovolenkárov aj cestovné kancelárie – od 16. júla pribúdajú lety na Zakyntos, Heraklion na Kréte, Rodos, Burgas a v pláne sú aj lety do Antalye v Turecku alebo Hurghady v Egypte, avšak ich realizácia bude závisieť od otvorenia hraníc Slovenska s Tureckom či Egyptom, ktoré sú stále zavreté a lety nemožno vykonať,” informoval riaditeľ letovej prevádzky Letiska M. R. Štefánika Imrich Ancin.

Hygienické opatrenia nariadené na letiskách

Útvar vedúceho hygienika rezortu Ministerstva dopravy a výstavby SR nariadil pre všetky slovenské letiská hygienické opatrenia, ktoré je potrebné dodržiavať počas doby na letisku. Povinné je prekrytie horných dýchacích ciest rúškom alebo šálom či šatkou (neplatí pre deti do 3 rokov) a nosenie rúška počas celej doby na letisku aj na palube lietadla, dezinfekcia rúk pri vstupe do budovy letiska, dodržiavanie sociálnych rozostupov aspoň 2 metre pri vybavení na checkine a na bezpečnostnej kontrole. Zároveň je cestujúcim po prílete zmeraná telesná teplota. Zamestnanci letiska nosia pri vybavení cestujúcich ochranné prostriedky.

Zdroj
transport.sk
Editor
Tlačová správa

Prečítajte si aj

Back to top button