Letecká doprava

Rokovania o záchrane Alitalie zatiaľ nepriniesli žiadny výsledok

Rokovania medzi skupinou investorov, ktorí majú zachrániť krachujúce talianske aerolínie Alitalia, a odborármi, ktorí zase musia akúkoľvek dohodu o leteckej spoločnosti odsúhlasiť, zatiaľ nepriniesli žiadny pokrok. Až na jednu výnimku – taliansky komisár pre bankrot posunul posledný termín dokedy musí padnúť rozhodnutie z dneška na piatok.
 

Komisár zároveň upozornil odborárov, že ak rokovania zlyhajú, ukončí pracovné zmluvy a stratové aerolínie zruší.
Odborové zväzy, ktoré na jar zmarili prevzatie Alitalie francúzsko-holandskou spoločnosťou Air France-KLM, sa nevedia dohodnúť na tom, či podporia plán investorov. Tí chcú, aby sa Alitalia rozdelila na dve časti: jednu zadlženú, ktorú štát zlikviduje a druhú zdravú, bez dlhov. Tú investori odkúpia a vytvoria z nej menšiu spoločnosť, ktorá sa zameria na lety na kratšie vzdialenosti.
Jeden z trojice najväčších odborových zväzov v Taliansku s návrhom investorov súhlasí. Ale odborové zväzy pilotov a palubného personálu sú proti, pretože transformáciou Alitalie na menšiu leteckú spoločnosť by zaniklo viac ako 3000 pracovných miest.
Rokovania o osude aerolínií začali dnes ráno, zatiaľ bez úspechu, preto pokračujú a očakáva sa, že potrvajú dlho do noci.
 

zdroj: TASR, foto: internet

Prečítajte si aj

Back to top button