Letecká doprava

Pred zákazom nad Slovenskom denne preletelo zhruba 40 lietadiel ruských spoločností

Pred uzavretím vzdušného priestoru Slovenskej republiky pre ruské lietadlá ním denne preletelo zhruba 40 lietadiel ruských spoločností. Uviedla to špecialistka na vonkajšie vzťahy a mediálnu spoluprácu štátneho podniku Letové prevádzkové služby (LPS) SR Nikola Scherhauferová.

„Pred zavedením sankcií súvisiacich s uzatvorením vzdušného priestoru pre ruské lietadlá preletelo denne vzdušným priestorom Slovenskej republiky približne 40 lietadiel ruských spoločností,“ priblížila.
Scherhauferová zároveň v súvislosti so súčasnou situáciou s preletmi lietadiel nad Slovenskom uviedla, že Letové prevádzkové služby SR evidujú nárast prevádzky o 22 % v porovnaní s predchádzajúcim týždňom.

V zmysle nariadenia Rady EÚ je od pondelka (28. 2.) zakázaný vstup, výstup alebo prelet vzdušným priestorom Slovenskej republiky pre všetky lietadlá vlastnené, v prenájme alebo prevádzkované, alebo inak kontrolované občanmi Ruskej federácie a všetkým držiteľom osvedčení leteckých prevádzkovateľov, vydaných orgánmi Ruskej federácie.

Zákaz sa netýka humanitárnych letov, záchranárskych letov a jednosmerných letov, vracajúcich sa prenajatých lietadiel s povolením príslušných slovenských orgánov a v prípade núdzového pristátia alebo núdzového príletu.

Zdroj
transport.sk
Editor
TASR

Prečítajte si aj

Back to top button